English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

Χαιρετισμός του Μητροπολίτη Πάφου κκ. Γεωργίου στην τελετή των Εγκαινίων του Κέντρου Εικονολογίας και Ανακαινισθείσης Πτέρυγας της Μονής Χρυσορροϊατισσης στις 3/10/2010

 
 
          Είναι ιστορική για την Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης η σημερινή μέρα. Ο ευαίσθητος στο πολιτιστικά, ρέκτης Ηγούμενός της, αξιώνεται να εγκαινιάζει ταυτόχρονα με τη νέα πτέρυγα της Μονής και την πινακοθήκη και τη βιβλιοθήκη – την εξειδικευμένη μάλιστα σε θέματα εικόνας, του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός του  –, καθώς και το καθιστικό, αίθουσα αφιερωμένη στον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο.
          Χαιρόμαστε ιδιαίτερα και συγχαίρουμε από τα βάθη της καρδιάς μας τον Ηγούμενο Διονύσιο. Αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του τόσο στον κτιριακό χώρο όσο και στις πνευματικές διαστάσεις της Μονής. Τα έργα του θα διαλαλούν στους ερχόμενους αιώνες το καρποφόρο πέρασμά του από τη Μονή.
          Ο ρόλος των Ορθόδοξων Μοναστηριών δεν περιοριζόταν καμιά φορά στην πνευματική άσκηση των μοναχών. Μπορεί νάταν αυτό το κύριο έργο τους. Σε καιρούς δύσκολους, όμως, αναλάμβαναν και τη διατήρηση και την προαγωγή της Ελληνικής γλώσσας που ήταν και είναι ο κυριότερος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η εθνική αυτοσυνειδησία του λαού μας. Αναλάμβαναν ακόμα και την προαγωγή των γραμμάτων, με τη φύλαξη αλλά και την αντιγραφή κωδίκων, χειρογράφων και βιβλίων. Και σήμερα, στις νέες συνθήκες, με τις πλούσιες βιβλιοθήκες, συμβάλλουν στην έρευνα και στην προαγωγή, εν γένει, του πολιτισμού.
          Αυτό το φιλόδοξο στόχο επιχειρεί να εκπληρώσει και η Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης με την αξιόλογη βιβλιοθήκη της. Ευχαριστώ κι εγώ, με τη σειρά μου, το Ίδρυμα Αναστασίου Γ. Λεβέντη, χωρίς τη συνδρομή του οποίου οι οραματισμοί του Ηγουμένου Διονυσίου θα έμεναν ανεκπλήρωτοι. Η εξειδίκευση της Βιβλιοθήκης σε θέματα εικόνας θα καταστήσει την Μονή διεθνές κέντρο έρευνας, γύρω από τα θέματα αυτά. Η επιστημονική κατάρτιση του Ηγουμένου Διονυσίου στον τομέα αυτό εγγυάται την επιτυχία της όλης προσπάθειας.
          Η σημερινή μέρα εγκαθιδρύει και μόνιμο δεσμό της Μονής με τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο. Καταγόμενος από την περιοχή, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αγάπησε υπερβαλλόντως την Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης, την οποία επισκεπτόταν συχνά. Η αίθουσα Μακαρίου (η οποία θα χρησιμοποιείται ως καθιστικό των μοναχών) καθώς και η αλησμόνητη μορφή του, που ιστορήθηκε εκεί, θα υπενθυμίζουν σε όλους τη στενή σύνδεση του Εθνάρχη με την περίπυστη αυτή Μονή και γενικότερα την ανεκτίμητη προσφορά του στο Μοναχισμό.
          Η πινακοθήκη της Μονής, από την άλλη, πέραν από την καλαισθησία του Ηγουμένου Διονυσίου, δείχνει και τη διαχρονική έκφραση του ωραίου από προικισμένους με ιδιαίτερο τάλαντο ανθρώπους,  στη μέγιστη πλειοψηφία τους Κυπρίους.
          Τέλος, με τη νέα πτέρυγα της Μονής, εξασφαλίζεται το απερίσπαστο των μοναχών στην πνευματική άσκησή τους, έστω κι αν άλλοι χώροι, όπως ο ναός, το μουσείο, η βιβλιοθήκη, η αγορά θα δέχονται προσκυνητές.
          Ευχαριστώ θερμότατα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄ για τη γενναιόδωρη βοήθειά του για υλοποίηση όλων των πιο πάνω. Η Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης και η Ιερά Μητρόπολη Πάφου όσο κι αν είχαν ιδέες, δεν θα μπορούσαν, λόγω οικονομικών δυσκολιών, να τις υλοποιήσουν.
          Συγχαίροντας και πάλιν τον Ηγούμενο Διονύσιο για την ουσιαστική αναβάθμιση της Μονής με τα εγκαινιαζόμενα, σήμερα, έργα, εύχομαι όπως ο Θεός εκπληρώσει κάθε άλλη αγαθή επιθυμία του.