English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 Προσφώνηση

Kατά το άνοιγμα Έκθεσης Φωτογραφίας 24.4.2012

Του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την ευκαιρία που μου δίνουν το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμού της Ιεράς Μονής Κύκκου, το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου και ο Δήμος Πάφου να τελέσω τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του βραβευμένου Ρώσου φωτογράφου Victor Tanygin με τίτλο «Η Ορθόδοξη Ρωσία».

Ευχαριστώ θερμά τους πιο πάνω φορείς και για τη δυνατότητα που μου προσφέρουν για να αναφερθώ σε συντομία τόσο στην αξία της Φωτογραφίας γενικά, όσο και στην φίλη χώρα της Ρωσίας που παρά τον πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της σήμερα, παραμένει στη συνείδηση όλων μας ως η μεγάλη Ορθόδοξη χώρα με την παραδοσιακή ευσέβειά της και τον ιδιαίτερο, πλούσιο, τρόπο έκφρασης του Χριστιανικού πολιτισμού της.

Λέγεται πολύ συχνά ότι «μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις». Παρόλο που η πρόταση αυτή έχει κάποιαν υπερβολή, αφού με την εικόνα δεν είναι δυνατόν να δοθούν με πληρότητα υψηλές ιδέες και δύσκολες έννοιες, εν τούτοις δηλώνει μια μεγάλη αλήθεια. Ότι κάποιες εικόνες-ζωγραφιές ή φωτογραφίες,- προκαλούν έντονα συναισθήματα και εντυπώσεις σε πολύ λίγο χρόνο, για τη δημιουργία των οποίων θα απαιτούνταν πολλές λέξεις μέσω του γραπτού ή του προφορικού λόγου.

Είναι γνωστό πως κι ο Αριστοτέλης είχε παρατηρήσει ότι «το οράν αιρούμεθα αντί πάντων, ως ειπείν, των άλλων.» Δηλαδή προτιμούμε να κάνουμε χρήση της όρασης, αντί όλων των άλλων αισθήσεων. Κι ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης είχε πει ότι «όψις ακοής προτέρα και τη θέσει του τόπου και τη αισθητική αντιλήψει.»» Δηλαδή η όραση προηγείται της ακοής και στη θέση των αντίστοιχων αισθητηρίων στο σώμα (τα μάτια είναι πάνω από τα αυτιά) αλλά και στην αισθητική αντίληψη.

Είναι γι’αυτό το λόγο ,της άμεσης δηλ. δημιουργίας ερεθισμάτων, που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρύτατα, η φωτογραφία όσο και γενικότερα η εικόνα, στον τομέα της μάθησης, και στον τομέα της διαφήμισης. Εξάλλου μια εικόνα δεν χρειάζεται απαραίτητα γλωσσική επεξήγηση. Ούτε ξένη γλώσσα χρειάζεται, ούτε η μητρική είναι απαραίτητη για την κατανόηση μιας εικόνας. Η εικόνα, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη νοηματική επεξεργασία, ενεργοποιεί αμέσως το συναίσθημα και διευκολύνει την άμεση μετάδοση εντυπώσεων.

Ιδιαίτερα η εποχή μας είναι μια εικονική εποχή, εποχή της εικόνας. Παλαιότερα μια ζωγραφιά ή μια φωτογραφία υποστήριζε, ή διακοσμούσε τον λόγο. Σήμερα η σχέση αυτή αντιστράφηκε. Ο λόγος τις πιο πολλές φορές γίνεται δευτερεύον στοιχείο. Είναι κάτι που υπομνηματίζει την εικόνα. Σήμερα λίγο διαβάζουμε, λιγότερο γράφουμε, περισσότερο βλέπουμε εικόνες, κυρίως κινούμενες.

Βρίσκεται επομένως στο πνεύμα της εποχής η έκθεση που εγκαινιάζουμε και εκπληρώνει τις αισθητικές προσδοκίες του σύγχρονου ανθρώπου, όλων μας. Παράλληλα μας μεταφέρει στον πολιτισμό, στις παραδόσεις και στην Ορθόδοξη πίστη του Ρωσικού λαού.

Οι Έλληνες και ακόμα περισσότερο οι Έλληνες της Κύπρου έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία και τρέφουμε ένα ξεχωριστό θαυμασμό για τη Ρωσία και το λαό της. Πάντοτε προσβλέπαμε στον Ομόδοξο Ρωσικό λαό, στο ξανθό γένος των προσδοκιών μας, κι αναμέναμε προστασία στους δύσκολους καιρούς της σκλαβιάς. Όταν εμείς δεν μπορούσαμε να κτίζουμε μεγαλοπρεπείς ναούς γιατί ο αλλόθρησκος κατακτητής ήθελε να μας ταπεινώνει απέναντι στη δική του θρησκεία, θαυμάζαμε και περηφανευόμαστε για τους μεγαλοπρεπείς ναούς της Ρωσίας, την χαρακτηριστική έκφραση των εικόνων τους που συνδύαζαν τις αρχές της βυζαντινής αγιογραφίας με το ιδιαίτερο Ρωσικό ιδίωμα, τη μεγαλόπρεπη τελετουργική τους πράξη που εμείς στερούμασταν λόγω της δουλείας.

Οι δεσμοί της Ορθόδοξης Ρωσίας με την Ορθόδοξη Κύπρο, παρά τις δυσκολίες των συγκοινωνιών σε παλαιότερους καιρούς είχαν αναπτυχθεί πολύ λόγω της γειτνίασης της νήσου μας προς τους Αγίους Τόπους και της έλευσης στην Κύπρο πολλών Ρώσων προσκυνητών για να μεταβούν απ’εδώ, στην Παλαιστίνη. Πολλοί απ’αυτούς επισκέπτονταν και τα δικά μας προσκυνήματα: Τον Κύκκο, τον Άγιο Λάζαρο, το Όμοδος, την Χρυσορρογιάτισσα, και άλλα. Έχουμε δικά τους αφιερώματα αλλά και περιγραφές των περιοδειών τους. Στο Μουσείο της Ιεράς Μονής του Τιμίου Σταυρού Ομόδους φυλλάσονται δύο Ρωσικές εικόνες, μεγάλου μεγέθους, μια του Χριστού και μια της Παναγίας, δώρο προφανώς Ρώσων προσκυνητών. Είναι εξάλλου γνωστή η αξία των περιγραφών του Ρώσου περιηγητού Βασιλείου Μπάρσκυ.

Οι Ρώσοι προσκυνητές μετέφεραν και την ευλάβεια προς τα προσκυνήματά μας στη χώρα τους. Είναι έκδηλη, σ’όποιον επισκεφθεί τη Ρωσία, η ευλάβεια των Ρώσων πιστών στον άγιο Λάζαρο και ιδιαίτερα η ευλάβεια τους προς την Παναγία του Κύκκου, η Μονή της οποίας διατηρούσε και Μετόχια στη μεγάλη αυτή χώρα.

Εύλογη, λοιπόν, η χαρά όλων μας για την έκθεση που εγκαινιάζουμε. Μας θυμίζει τους ομόδοξούς μας. Σ’όσους επισκέφθηκαν την Ρωσία ανακαλεί ευχάριστους συνειρμούς. Νιώθουμε πως δεν είμαστε μόνοι.

Μια έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «Η Ορθόδοξη Ρωσία» δημιουργεί μέσα μας κι άλλα συναισθήματα, από την πανηγυρική επαλήθευση της αρχαίας ρήτρας του Πλουτάρχου ότι «ανιέρου πόλεως και αθέου ουδείς εστιν ουδ’έσται γεγονώς θεατής». Κανένας δεν συνάντησε άθεη πόλη ή χώρα, πόλη στην οποία να μη βρίσκεται ένα ιερό ή ένας ναός. Εβδομήντα χρόνια αθεϊσμού, καταδίωξης της πίστης, κλεισίματος ναών και φυλάκισης κληρικών δεν μπόρεσαν να εξαλείψουν την θρησκευτική πίστη του Ρωσικού λαού. Τότε ανεφάνησαν νεομάρτυρες και νέοι ομολογητές της πίστεως. Τώρα, μετά την κατάπαυση της καταιγίδος η Ρωσική ευσέβεια μεσουρανεί και πάλιν. Κι είναι άκρως ενθαρρυντικό και ευφρόσυνο το θέαμα της παρουσίας του Προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας στις Λειτουργίες και τις άλλες θρησκευτικές τελετές πλάϊ στον Πατριάρχη της Μόσχας και στους αρχιερείς.

Μ’αυτή, λοιπόν, τη σύνθετη συναισθηματική φόρτιση εγκαινιάζουμε απόψε την έκθεση φωτογραφίας «Η Ορθόδοξη Ρωσία». Συγχαίρουμε τον φωτογράφο κ.Victor Tanygin και του ευχόμαστε περαιτέρω επιτυχία στο έργο του. Ευχαριστώ και τους φορείς που ανέλαβαν την παρουσίαση της Έκθεσης. Είθε ο Θεός να ευλογεί τον Ρωσικό και τον Κυπριακό λαό και να τους οδηγεί σε κάθε πρόοδο και ευτυχία.