English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 


Προσφώνηση

στη Γενική Συνέλευση της Κίνησης προς διάσωση του Παγκυπρίου Γυμνασίου

                                                                  Λευκωσία 26/04/2012

                                        Του Μητροπολίτου Πάφου Γεωργίου

 

Δεν νιώθω ευτυχής, κι είμαι σίγουρος ότι κι εσείς το ίδιο θα αισθάνεστε, αφού αναγκαζόμαστε να αγωνιζόμαστε και να σπαταλούμε δυνάμεις, χρόνο και ενέργεια για τα αυτονόητα. Και τι πιο αυτονόητο υπάρχει για ένα λαό του οποίου κινδυνεύει η εθνική αλλά και η φυσική επιβίωση, που κυκλώνεται από στίφη βαρβάρων που τον απειλούν με την αριθμητική και οπλική υπεροχή τους, από του να στραφεί προς τις ρίζες του, να καλλιεργήσει τις προγονικές αξίες του και να περιφρουρήσει την Παιδεία που έχει γίνει η σχεδία του βίου του μέχρι σήμερα;

Κι όμως εμείς αναγκαζόμαστε να συστήνουμε σωματείο και να ενεργοποιούμαστε για προστασία όχι από ξένους και δεδηλωμένους εχθρούς, αλλά από τη δική μας κυβέρνηση και το δικό μας Υπουργείο Παιδείας, του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του λίκνου της Ελληνικής Παιδείας στη νήσο μας, του φωτεινού λύχνου των προγόνων μας αλλά και ημών των ιδίων, τα τελευταία διακόσια χρόνια.

Μερικοί μας θεωρούν υπερβολικούς. Δίνουν πίστη, χωρίς να διευρευνούν και να εμβαθύνουν περισσότερο στα πράγματα, σ’όσα απλοϊκά εκθέτουν κι όσα διατείνονται ότι επιδιώκουν μερικοί του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία, όμως, συγκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους τους. Είναι εκείνοι που δεν γνώρισαν το Παγκύπριο Γυμνάσιο· που δεν φοίτησαν σ’αυτό, ή, κι αν φοίτησαν, δεν το αγάπησαν. Είναι εκείνοι που το είδαν ως απλό εκπαιδευτήριο παροχής γνώσεων και όχι ως εργαστήριο σμίλευσης χαρακτήρων και καλλιέργειας εθνικής συνείδησης· που δεν το είδαν ως το κατ’εξοχήν σύμβολο της εθνικής αυτοσυνειδησίας μας.

Εμείς οι απόφοιτοι, οι καθηγητές αλλά και φίλοι του Παγκυπρίου Γυμνασίου, που συνδεθήκαμε με κάθε γωνιά του κτιρίου του, που νιώσαμε στις αίθουσες, στους διαδρόμους και στον αύλειο χώρο του τα πάλλοντα, ακόμα, βήματα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των απεσταλμένων της Φιλικής Εταιρείας, που θεωρήσαμε ως συμμαθητές μας, στα ίδια θρανία, τους αρχηγούς του απελευθερωτικού μας αγώνα, που πήραμε, με συγκίνηση, τη σκυτάλη από τα χέρια του Μάκη Γιωργάλλα, του Ιωνά Νικολάου και του Ανδρέα Ζάκου, που μαθητεύσαμε στους μεγάλους δασκάλους του τόπου, τον Κωνσταντίνον Σπυριδάκι και το Φρίξον Πετρίδη, έχουμε μιαν άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Έχουμε αυθεντική μονάδα μέτρησης των πραγμάτων. Βλέπουμε τα προτεινόμενα σχέδια, αλλά και διαβλέπουμε τους κινδύνους.

Καταλαβαίνουμε πως πίσω από τις κτιριακές αλλαγές και το σύνολο των διαμορφώσεων που επιδιώκουν, βρίσκεται η πρόθεση αλλαγής του είδους και της ποιότητας της προσφερομένης Παιδείας· αποκοπή από το ένδοξο παρελθόν του σχολείου, διαγραφή του εθνικού προσανατολισμού του και σταδιακός αποχρωματισμός του. Παρά τις κατά καιρούς καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, δεν μπορούμε, δυστυχώς, να εμπιστευθούμε τις σχετικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, γιατί επανέρχονται, ύστερα από λίγο, με τα ίδια ή ελαφρώς τροποποιημένα σχέδια. Η πείρα μάς δίδαξε ότι απλώς μας καθησυχάζουν, επιδιώκοντας την αδράνειά μας, για να μπορούν ευκολότερα να προωθούν τους στόχους τους, που παραμένουν αμετάβλητοι.

Είναι γι’αυτό το λόγο που ιδρύσαμε την «Κίνηση προς διάσωση του Παγκυπρίου Γυμνασίου». Ευχαριστώ τους συναδέλφους του προσωρινού συμβουλίου που μου ανέθεσαν, λόγω του σχήματος μου, την (προσωρινή) προεδρία. Ευχαριστώ όλους εκείνους που συνέβαλαν –ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη σύνταξη του Καταστατικού της Κίνησης, και που ανέλαβαν το βάρος της εκπροσώπησης της Κίνησης στις διάφορες συναντήσεις με αρμόδιους φορείς- τον Υπουργό Παιδείας, το Δήμαρχο Λευκωσίας, τον Αρχιεπίσκοπο και άλλους-. Ευχαριστώ κι όλους εσάς που συστρατευτήκατε μαζί μας στον ωραίο, κοινό, αγώνα.

Νομίζω πως εκφράζω όλους, αν ζητήσω από τον Υπουργό Παιδείας την προσωπική του διαβεβαίωση ότι αν είναι ανάγκη να γίνουν έργα στο σχολείο μας να περιοριστούν αυτά στη συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου.