English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 


 


Προσφώνηση

 

Στο 8ο συνέδριο Βιολόγων

                                                              Πάφος 27/04/2012

                                           Του Μητροπολίτου Πάφου Γεωργίου

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά το παρόν 8ο επιστημονικό και επιμορφωτικό συνέδριο σας, αγαπητοί καθηγητές της Βιολογίας, μέλη της ΟΕΛΜΕΚ.

Καλωσορίζω όλους σας, συνέδρους και ομιλητές, στην πόλη μας και εύχομαι καλή διαμονή και καρποφόρα εργασία.

Πριν από μερικές δεκαετίες η Βιολογία ήταν ο φτωχός συγγενής των  «Θετικών Επιστημών». Σήμερα, με τη ραγδαία ανάπτυξή της από ουραγός κατέστη η πρωτοπόρος των Θετικών Επιστημών.

Αυτή η ανάπτυξη συνεπάγεται και ιδιαίτερες δυσκολίες αλλά και ευθύνες για τους Βιολόγους, και δη τους καθηγητές. Δυσκολίες γιατί πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά τις νέες ανακαλύψεις στον επιστημονικό τομέα και τις νέες  εφευρέσεις στον τεχνολογικό τομέα. Ευθύνες γιατί πρέπει να ενσταλάξουν στους μαθητές την ευαισθησία και το ενδιαφέρον για την ειδικότητά τους και να τους εισάξουν στη μαγεία των εργαστηριακών αναζητήσεων.

Ως Θετική Επιστήμη, η Βιολογία έχει τις ίδιες βασικές αρχές και την ίδια μεθοδολογία με τις άλλες Θετικές Επιστήμες. Έχει όμως και την ιδιαιτερότητά της. Δεν ασχολείται μόνο με την νεκρή ύλη και τη συμπεριφορά της. Διευρευνά το πολύπλοκο θέμα της ζωής και των ποικίλων εργασιών στο σώμα του ανθρώπου και των άλλων όντων.

Αυτό την φέρει, όπως είναι φυσικό, σε στενότερη επαφή με τη θρησκεία. Και ναι μεν οι δυο τομείς της ζωής απαντούν σε διαφορετικά ερωτήματα, και επομένως δεν είναι δυνατή η σύγκρουση μεταξύ τους, οφείλουν, όμως, στις μέρες μας να συνεργάζονται για την αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων στο ανθρώπινο γένος.

Τη Βιολογία, ως θετική επιστήμη, απασχολούν, ως γνωστόν, τα πώς; και πότε; ερωτήματα. Πώς είναι κατασκευασμένοι και πώς λειτουργούν όργανα και οργανισμοί. Πότε εμφανίζονται και πότε εκλείπουν.

Τη Θρησκεία απασχολούν τα γιατί; Και για ποιον σκοπό; Ερωτήματα. Γιατί υπάρχει η ζωή και οι οργανισμοί, γιατί λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν, ποιος είναι ο απώτερος σκοπός τους. Η μια εξετάζει τη δημιουργία, η άλλη αναφέρεται στον δημιουργό, αδιαφορώντας για τον τρόπο που επέλεξε αυτός για να δημιουργήσει τον κόσμο.

Κι οι δυο, όμως, οφείλουν σήμερα να συνεργάζονται θέτοντας περιοριστικούς φραγμούς στις απεριόριστες πια δυνατότητες του ανθρώπου, έχοντας υπόψη ότι όταν η Επιστήμη χωρισθεί από την αρετή γίνεται πανουργία, επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή.

Είναι γι’αυτό που περιμένουμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα πορίσματα του συνεδρίου σας, αγαπητοί Βιολόγοι. Θα τα χρησιμοποιήσουμε, κι εμείς, μέσα στα πλαίσια της ποιμαντικής ευθύνης μας, για την καθοδήγηση του λαού.

Εύχομαι και πάλιν κάθε επιτυχία στο έργο σας.