English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Κατά την έναρξη της συνάντησης Ορθοδόξων– Ρωμαιοκαθολικών στην Πάφο, 17.10.2009
 
Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου
 
Εκ μέρους της αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου σας καλωσορίζω στην πόλη μας. Την πόλη που ευνοήθηκε και ευλογήθηκε ταυτόχρονα με την επίσκεψη τριών Αποστόλων, του Παύλου, του Βαρνάβα και του Μάρκου. Την πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που δέχθηκε το Ευαγγέλιο του Χριστού και που συνεχίζει αδιάκοπα, από το 46μ.Χ. να δίνει την ζωντανή παρουσία της στον κόσμο.
Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά την εδώ παρουσία τόσων διακεκριμένων θεολόγων, Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Εύχομαι να είναι καρποφόρες οι συζητήσεις και αποδοτική η συνάντηση.
Δεν αμφιβάλλει κανείς για την ύπαρξη πολλών διαφορών μεταξύ μας, ούτε και μπορεί κανείς να τις παραγνωρίσει. Χίλια χρόνια χωρισμού αύξησαν τις διαφορές και τις παρεξηγήσεις και μας απομάκρυναν. Οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας μετά το σχίσμα του ενδέκατου αιώνα δεν ήταν πάντα αγαστές. Ούτε καν σχέσεις ανοχής, πολλές φορές. Πέρασαν και από περιόδους μίσους και εχθρότητας. Στην Κύπρο ζήσαμε και περιόδους διωγμών από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τιμούμε δε και πολλούς αγίους και ομολογητές που θανατώθηκαν εξαιτίας της εμμονής τους στο Ορθόδοξο δόγμα.
Οι καιροί, όμως, σήμερα μάς ωθούν προς συμφιλίωση. Τα τόσα κοινά προβλήματα του καιρού μας, όπως είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η εξάντληση των μη ανανεούμενων πηγών ενέργειας αλλά και άλλων υλών, αναγκάζουν τους ανθρώπους να παραμερίζουν τις ποικίλες διαφορές τους και να αναζητούν από κοινού λύσεις επιβίωσης του πλανήτη μας. Είναι, ως εκ τούτου, παράλογο να αποφεύγουμε την αναζήτηση λύσεων στο δικό μας μεγάλο πρόβλημα της διαίρεσης.
Επί πλέον όταν σήμερα απειλούμαστε από την μουσουλμανική πλημμυρίδα και κινδυνεύουμε να γίνουμε, ως χριστιανοί, μειονότητα στη γη, πρέπει να παραμερίσουμε εχθρότητες και μίση και να αναζητήσουμε λύσεις στις διαφορές μας.
Και ακόμα πόσο ειλικρινείς στην πίστη μας θα ήμασταν αν διακηρύτταμε ότι αποδεχόμαστε την διδασκαλία και τις προτροπές του Χριστού και παραβλέπαμε την αγωνιώδη κραυγή του προς τον Πατέρα περί της ενότητος πάντων;
Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η Εκκλησία της Κύπρου συμμετέχει πρόθυμα και με πολλές προσδοκίες, μαζί με όλες τις άλλες Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, κάτω από την ηγεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον διάλογο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Οφείλουμε, με εντιμότητα και ειλικρίνεια, να αναζητήσουμε την κοινή πίστη που είχαμε στους δέκα πρώτους αιώνες της κοινής μας πορείας μέσα στην ενιαία Εκκλησία.
Πριν τελειώσω θα ήθελα να κάνω μια νύξη των δυσκολιών που η Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου αντιμετωπίζει τα τελευταία τριανταπέντε χρόνια και να ζητήσω τις προσευχές και την οποιαδήποτε άλλη βοήθειά σας για ξεπέρασμα των κινδύνων που διατρέχουμε. Θα δείτε το απόγευμα, επισκεπτόμενοι την Λευκωσία και αύριο που θα επισκευθείτε την Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου ότι μια επαίσχυντη διαχωριστική γραμμή μοιράζει την πατρίδα μας στα δύο. Η Τουρκία κατέλαβε με στρατιωτική εισβολή, το 37% του εδάφους μας. Έδιωξε τον γηγενή πληθυσμό από τις εστίες του, εποικίζει με εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους, από την Ανατολία, τα κατεχόμενα εδάφη μας και προσπαθεί να καταστρέψει κάθε μνημείο και κάθε σημάδι που δηλώνει το χριστιανικό παρελθόν της κατεχόμενης περιοχής. Απώτερος σκοπός της Τουρκίας είναι η κατάληψη και ο εκτουρκισμός ολόκληρης της Κύπρου. Ζητούμε, λοιπόν, τις προσευχές σας. Μια αρχαία Αποστολική Εκκλησία αντιμετωπίζει, σήμερα, θανάσιμο κίνδυνο.
Σας καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Πάφο. Εύχομαι ευχάριστη διαμονή και ευόδωση των σκοπών της συνάντησής μας.