English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

Προσφώνηση

κατά την επίδοση των βραβείων του Ζ΄διαγωνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου. Τρίτη 1/4/2014

                                                          Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.

 

          Νοιώθω ιδιαίτερη χαρά και ευχαριστώ τον Θεό, που μας αξίωσε και φέτος να ολοκληρώσουμε τον έβδομο διαγωνισμό της Μητρόπολής μας και να επιδίδουμε σήμερα τα βραβεία στους διακριθέντες.

          ΄Οταν το 2006 εξαγγείλαμε τη θεσμοθέτηση αυτού του διαγωνισμού, ορίζαμε ως γενικό του θέμα την ελληνική μας γλώσσα την αξία της, τις προοπτικές της, τους κινδύνους που διατρέχει καθώς και τρόπους περιφρούρησής της. Και αυτό γιατί θεωρούσαμε και θεωρούμε πως ο Χριστιανισμός, η θρησκεία μας, και η γλώσσα μας είναι οι δυο κύριες αξίες στις οποίες στηρίχτηκε, σε δύσκολους καιρούς, και στηρίζεται και σήμερα ο Ελληνισμός για επιβίωση. Καθώς σκοπός μας ήταν ο τονισμός της ανάγκης ενίσχυσης του εθνικού φρονήματος, στις δύσκολες εποχές που διερχόμαστε στην Κύπρο, κρίναμε πως το θέμα ήταν το καταλληλότερο.

          Το 2012 η πενταμελής κριτική επιτροπή αποφάσισε τη διεύρυνση του γενικού θέματος για να διαλαμβάνει και την προσφορά της Εκκλησίας προς το Έθνος καθώς και τη διαχρονική αξία της Ελληνοχριστιανικής παράδοσης και της Ελληνικής Ιστορίας. Η διεύρυνση του θέματος  κρίθηκε αναγκαία όχι γιατί σε πέντε διαγωνισμούς εξαντλήθηκαν τα θέματα γύρω από την ελληνική μας γλώσσα, αλλά κυρίως γιατί ο Ελληνισμός γενικότερα, αλλά και ο Κύπριακός Ελληνισμός, ειδικότερα, διέρχεται, τα τελευταία χρόνια, μια μεγάλη κρίση. Όχι μόνο, ή κυρίως, οικονομική αλλά ηθική κρίση, κρίση αξιών, αδυναμία αξιολόγησης της ταυτότητάς του. Είναι προφανές ότι αναζητούμε διέξοδο στην κρίση αλλά και σταθερά βάθρα στα οποία να στηριχτούμε κατά τη διάρκεια του κλύδωνα και τα οποία να χρησιμεύσουν ως εφαλτήριο για την έξοδό μας από αυτή.

          Η Εκκλησία πρόσφερε πάρα πολλά στο έθνος και στο λαό μας. Όλοι το αναγνωρίζουν και όλοι το ομολογούν. Οι δεσμοί μεταξύ Ελληνισμού και Χριστιανισμού είναι ακατάλυτοι. Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια οι δύο αυτοί κόσμοι αναχωνεύτηκαν σε ένα πολιτισμό, στον οποίο ο ελληνισμός εδάνεισε το σύντομο, σχετικώς, παρελθόν και ο Χριστιανισμός το απέραντο μέλλον. Είναι, έκτοτε, κοινοί οι αγώνες Ελληνισμού και Χριστιανισμού, κοινοί οι κίνδυνοι, κοινές οι δυσκολίες, κοινοί οι διωγμοί, κοινά τα παθήματα.

          Ούτε η Ιερουσαλήμ «η αποκτείνουσα τους προφήτας και λιθοβολούσα  τους απεσταλμένους προς αυτήν»(Ματθ.23,34) κατά το Ευαγγέλιο, που και τον ίδιον τον Χριστό εσταύρωσε, ούτε και η Ρώμη, που θεοποιούσε τους αυτοκράτορες, που υποδέχτηκε τους Χριστιανούς με διωγμούς και κατακόμβες, που έδωσε Πιλάτους και Νέρωνες, ήταν δυνατόν να γίνουν χοάνες συνένωσης Θείου και ανθρωπίνου πνεύματος και ανάδειξης νέου τρόπου πνευματικής ζωής. Μόνον ο Ελληνισμός, που προετοιμάστηκε κατάλληλα από τα μοναδικά πνεύματα του κόσμου, τους φιλοσόφους και τους τραγικούς της αρχαίας Ελλάδας, ήταν ο πλέον κατάλληλος για τη μεγάλη αυτή συνένωση και δημιουργία.

          Ο Απ.Παύλος, εκτιμώντας βαθύτατα τις υπηρεσίες τις οποίες η Ελληνική γλώσσα αλλά και η ελληνική διανόηση είχε προσφέρει στην ανθρωπότητα, των οποίων μέτοχος ήταν και ο ίδιος, μίλησε και έγραψε ελληνικά. Έτσι ανέδειξε την ελληνική γλώσσα μόνιμο όργανο παγχριστιανικής συνεννόησης-είναι η κύρια γλώσσα στα στα θεολογικά συνέδρια- και απεθησαύρισε σ’αυτήν όλη τη μεγαλοφυία του, όλον τον πλούτο της πίστης και της διδασκαλίας του.

          Η Εκκλησία μας στην οποία βρίσκεται φυλαγμένος αυτός ο θησαυρός, σε χρόνους δύσκολους και καιρούς δουλείας, στήριξέ και περιφρούρησε τον ελληνικό λαό. Ως ο μόνος οργανωμένος θεσμικός φορέας διάσωσε όχι μόνον την πίστη στον Χριστό αλλά και τη γλώσσα και την εθνική αυτοσυνειδησία μας.

          Αυτά λοιπόν τα θέματα και τη διερεύνησή τους προσπαθήσαμε να περιλάβουμε στο διευρυμένο γενικό θέμα του διαγωνισμού. Αλλά και η γνώση της Ιστορίας μας έχει ιδιαίτερη και σωστική σημασία για μας. Διδασκόμαστε από τα λάθη μας, τα λάθη των άλλων, παραδειγματιζόμαστε από τις αρετές των προγόνων μας. Γι’αυτό και περιελήφθησαν και αυτά τα θέματα στον διαγωνισμό.

          Το ειδικό θέμα φέτος ήταν: «Η Εκκλησία δεν σταμάτησε σε καμιά εποχή να μάχεται για την πνευματική και ηθική μεταμόρφωση του ελληνικού λαού, σύμφωνα με τις αρχές του χριστιανικού ευαγγελίου. Προτεραιότητά της, βέβαια, υπήρξε διαχρονικά η εθνική επιβίωση του ελληνισμού της Κύπρου κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Έχοντας κατά νου τα πιο πάνω, να αναπτύξετε τις απόψεις σας σ’ένα κείμενο δοκιμιακού τύπου, εξετάζοντας παράλληλα τη συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου:

α) στην προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη πατρίδα μας, και

β) στην αντιμετώπιση των έντονων κοινωνικών προβλημάτων που προκάλεσαν στον τόπο μας οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες».

          Δυστυχώς ούτε και φέτος υπήρξε η αναμενόμενη αναταπόκριση από τους μαθητές. Ίσως το γεγονός ότι οι μαθητές της Γ΄Λυκείου έχουν να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις των Πανεπιστημίων και δεν τους απομένει χρόνος για άλλες δραστηριότητες να επιδρά αρνητικά στη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Γι’αυτό θα μελετήσουμε πολύ σύντομα, μαζί με την κριτική επιτροπή την πιθανότητα μεταφοράς του διαγωνισμού στην Β΄Λυκείου, καθώς και άλλα μέτρα που θα συμβάλουν στην μεγαλύτερη συμμετοχή σ’αυτόν.

          Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν φέτος οι:

           Όμηρος Ομήρου, Συντονιστής Διευθυντής, φιλόλογος καθώς και οι φιλόλογοι:

            Σοφία Αθηνοδώρου

           Κυριακή Λάμνισου

           Ξένια Αλεξάνδρου

           Ξένοφών Παναγή.

          Την εξεταστική επιτροπή απετέλεσαν και φέτος οι φιλόλογοι κυρίες Αγγελική Σμυρλή και Ουρανία Ζαχαρία.

          Όλους και όλες τους ευχαριστώ βαθύτατα γιατί διάθεσαν κόπο και χρόνο χωρίς κανένα κέρδος.

          Με τη διόρθωση των γραπτών κρίθηκε ότι το 1ο βραβείο, εκ 1200, απονέμεται στο υπ’αριθμό 9 γραπτό. Το δεύτερο βραβείο εξ 800, απονέμεται στο υπ’αριθμό 10 γραπτό ενώ το 3ο βραβείο εκ 500 απονέμεται εξίσου στα υπ’αριθμό 8 και 11 γραπτά.

          Μετά την αποκάλυψη των ονομάτων τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

1ο βραβείο: Μαρία Μωυσή             Λύκειο Κύκκου

2ο βραβείο: Ηλιγιάννα Χρίστου      Λύκειο Κύκκου

3ο βραβείο: Δημήτρης Κυριακίδης  Λύκειο Γεροσκήπου και

                    Σκεύη Φιλίππου           Λύκειο Κύκκου.