English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

  

Προσφώνηση

στο Παγκύπριο Συνέδριο του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού. Πάφος, 7/06/2014.

Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.

 

 

 

          Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά το 23ο ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, που γίνεται φέτος στην Πάφο, με το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Τρόποι εξοικονόμησης πόρων και συνεργασία δράσεων στον εθελοντικό τομέα».

          Το θέμα ασφαλώς είναι πολυδιάστατο και σ’αυτό θα αναφερθούν οι διακεκριμένοι εισηγητές, τους οποίους και καλωσορίζω στην πόλη μας. Η εξοικονόμηση πόρων, όμως, τόσο στην περίπτωση χρησιμοποιούμενων αγαθών, όσο και αποθεμάτων παντός είδους και δυνάμεων, αποτελεί διαχρονική Χριστιανική διδασκαλία και εκκλησιαστική πεποίθηση. Αναφέρω απλώς ένα παράδειγμα από το Ευαγγέλιο, γνωστό σ’όλους: Όταν ο Χριστός ευλόγησε τα πέντε ψωμιά και τα δυο ψάρια στην έρημο και χόρτασε πέντε χιλιάδες άνδρες, και πολύ περισσότερα γυναικόπαιδα, μετά το τέλος του χορτασμού έδωσε την εντολή: «Συναγάγετε τα περισσεύματα, ίνα μή τι απόληται». Μαζέψτε δηλαδή ό,τι περίσσεψε, να μη χαθεί ούτε το ελάχιστο. Και όπως είναι γνωστόν, «ήραν το περισσεύον των κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις». Γέμισαν από τα περισσεύματα δώδεκα κοφίνια. Μπορούσε από το μηδέν ο Χριστός να ξανακάμει τροφές. Δίνει όμως εντολή να μαζευτούν τα περισσεύματα γιατί θέλει να διδάξει τη λελογισμένη οικονομία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αποφεύγουν τις σπατάλες και να διαθέτουν και προς τους άλλους κατά τις δυνάμεις τους.

          Εξ άλλου βασική διδασκαλία της Αγίας Γραφής είναι ότι η γη με τους διάφορους πόρους της δεν ανήκει σε κανέναν άνθρωπο, ή ομάδα ανθρώπων, ούτε σε μια γενεά. «Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής». Η γη και όλοι οι πόροι της ανήκουν στον Θεό και κατ’επέκταση σ’όλους τους ανθρώπους που πέρασαν και θα περάσουν από αυτή. Δεν νοείται υπερεκμετάλλευση ενεργειακών ή άλλων πόρων(μεταλλευμάτων, ορυκτών κ.ά.) από μια γενεά ανθρώπων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και οι μελλοντικές γενιές.

          Η πρακτική της Εκκλησίας που ξεκίνησε από τους αποστολικούς χρόνους και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας για ορισμό τομέων ευθύνης και κατανομή αρμοδιοτήτων σε άτομα και φορείς, κινείται πάλιν στα πλαίσια της συνεργασίας δράσεων που θέλει να αναδείξει το σημερινό συνέδριο. Οι Απόστολοι, τότε, ανέλαβαν το κήρυγμα. Όρισαν μιαν ομάδα «διακονείν τραπέζαις». Κι άλλη ομάδα, ιδίως γυναίκες, ασχολείτο με τις άλλες «χρείες» των πρώτων Χριστιανών.

          Θέλω να πω πως στην Εκκλησία δεν είναι ούτε ξένο ούτε άγνωστο το θέμα του Συνεδρίου. Κι ακόμα αφού πλείστοι όσοι τομείς στην Εκκλησιαστική ζωή εργάζονται εθελοντικά, οι άνθρωποι της Εκκλησίας, νοιώθουμε οικείοι και με τη θεματολογία και με τους ανθρώπους του συνεδρίου.

          Εύχομαι, λοιπόν, κάθε επιτυχία. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουμε, τα πορίσματα του συνεδρίου.