English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

 

 

 

Χαιρετισμός

στην πανδημοτική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.

Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου

                                                                                          23/12/2014.

 

 

          Όσο κι αν προσπαθούμε με τραγούδια και χορωδίες να δώσουμε χαρμόσυνο τόνο στη φετινή Χριστουγεννιάτικη μας γιορτή το κλίμα παραμένει βαρύ. Στην ψυχή μας κυριαρχεί η θλίψη και η κατήφεια. Ο αριθμός και το μέγεθος των σκανδάλων και η απίστευτη, σε έκταση και βάθος, διαφθορά στην πόλη μας βαρύνουν ολόκληρη την ύπαρξή μας, παραλύουν τη σκέψή μας, αναχαιτίζουν τη βούλησή μας για πορεία προς τα εμπρός.

          Είκοσι αιώνες χριστιανισμού, μια παράδοση εθνικών αγώνων, με κορύφωση τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, και μια μακροχρόνια πάλη για κατίσχυση των δημοκρατικών αξιών επέβαλαν την Πάφο στη συνείδηση, όχι μόνο των Πανελλήνων, αλλά όλου του πολιτισμένου κόσμου. Το όνομά της, καταγραμμένο και καταξιωμένο στην Αγία Γραφή, προφέρεται με θαυμασμό απ’όλο τον Χριστιανικό κόσμο, στη συνείδηση του οποίου είναι γνωστή ως η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το Ευαγγέλιο.

          Κι ενώ θα’πρεπε, «των πιστευσάντων» οι απόγονοι και των αγωνισαμένων για ελευθερία και δημοκρατία «οι παίδες», να ξεπεράσουν τους προγόνους τους και να ανεβάσουν την πόλη τους ακόμα πιο ψηλά, την κατέστησαν περίγελων της υφηλίου, σύμβολο της διαφθοράς και της ασυδοσίας.

          Μέσα σ’αυτό το καταθλιπτικό κλίμα, που το νιώθουμε ιδιαίτερα όσοι εκπροσωπούμε κάποιους θεσμούς κι ερχόμαστε αναγκαστικά σε επαφή με άλλους ανθρώπους εκτός της επαρχίας μας και εκτός της Κύπρου, καλούμαστε να γιορτάσουμε και φέτος τα Χριστούγεννα. Μόνον παρήγορο είναι το γεγονός πως και τότε, επί Καίσαρος Αυγούστου, όταν γεννήθηκε στη γη ο Χριστός, οι ίδιες και χειρότερες συνθήκες επικρατούσαν στον πλανήτη μας: Εκμετάλλευση, και τότε, ανθρώπου από άνθρωπο, εξευτελισμός των θεσμών, καταρράκωση των ηθών. Ήλθε τότε ο Χριστός και φώτισε τη νύκτα της απελπισίας του κόσμου με το φως της θεϊκής αγάπης και με την αποκατάσταση της κλίμακας των αξιών στη ζωή των ανθρώπων.

          Μέσα στον λειτουργικό της χρόνο, όπου η Εκκλησία ζει όλα τα θρησκευτικά γεγονότα ως παρόντα, ως συμβαίνοντα και σήμερα, μάς διδάσκει πως και σήμερα, και φέτος, τα Χριστούγεννα ευαγγελίζονται το ίδιο μήνυμα: Ο Χριστός έρχεται για να επαναφέρει τον άνθρωπο στο ύψος όπου τον έθεσε όταν τον δημιούργησε. Να θεραπεύσει τις χρόνιες πληγές και τα πάθη του, να τον οδηγήσει «προς σέλας ζωηφόρον», σε φως που οδηγεί στην όντως ζωή.

          Όσοι, κι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία σ’αυτή την πόλη, στεκόμαστε, αυτές τις μέρες, μπροστά στα αποκαλυπτόμενα σκάνδαλα και οσφραινόμαστε τη δυσωδία της ποικίλης ανηθικότητας και διαφθοράς, καλούμαστε να επαναφέρουμε το γόητρο της πόλης˙ να ανορθώσουμε τους θεσμούς, να δώσουμε ελπίδα στη νέα γενιά.

          Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες μεθούσαν τους δούλους και έδιναν στα παιδιά τους πρακτικά μαθήματα για αποφυγή της μέθης. Οι δυστυχείς δούλοι γίνονταν παραδείγματα προς αποφυγή. Κι εμείς σήμερα έχουμε πάμπολλα παραδείγματα προς αποφυγή. Δεν θα ήθελα, ούτε και πρέπει φυσικά, να προδικάσω την όποια απόφαση της δικαιοσύνης για όλα τα τεκταινόμενα, ούτε, πολύ περισσότερο, να πάρω στα χέρια μου την κρίση του Θεού. Νομίζω, όμως, ότι και μόνον από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το οποίο βιώνουμε καθημερινά, μπορούμε να εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα, να αφήσουμε την χαμοζωή να επιδιώξουμε την «άνω πορείαν».   

          Γιορτάζοντας, φέτος, τα Χριστούγεννα, στις ιδιότυπες συνθήκες για την πόλη μας, ας εγκύψουμε στα μεγάλα μηνύματα του ουρανού προς τη γη. Τρία είναι τα κυριότερα:

          α) Το μήνυμα «της επί γης ειρήνης». Αυτό έχει το νόημα της καταλλαγής με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας. Η ειρήνη που έφερε στη γη ο Χριστός είναι η ήσυχη συνείδηση ότι είμαστε εν τάξει με τον Θεό, τους συνανθρώπους και τον εαυτό μας. Ζώντας σύμφωνα με τη διδασκαλία που’φερε στη γη ο Χριστός, μη αδικώντας τους άλλους, και με αξιοπρέπεια προς τον εαυτό μας, εκπληρώνουμε αυτό το μήνυμα.

          β) Το μήνυμα των απεριόριστων δυνατοτήτων μας προς το καλό. Η γέννηση του Χριστού από έναν άνθρωπο, την παρθένο Μαρία, μας δίνει να καταλάβουμε τι μπορούμε να πετύχουμε. Αν δεν διαφθαρούμε από την αμαρτία μπορούμε να χωρήσουμε μέσα μας τον ίδιο τον Θεό.

          γ) Το μήνυμα της θέωσης. Ο Χριστός έγινε άνθρωπος «ίνα ημείς θεοποιηθώμεν». Να φτάσουμε στους ουρανούς. Ας μη μας ελκύουν λοιπόν τα της γης, όπως ο άδικος και παράνομος πλουτισμός, η παραγνώριση των δικαιωμάτων των άλλων, η εξάντληση των επιδιώξεών μας στις πρόσκαιρες απολαύσεις του κόσμου τούτου.

          Κατανοώντας τα μηνύματα αυτά και εφαρμόζοντάς τα στη ζωή μας θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε το μεγάλο τραύμα της πόλης μας. Να επαναφέρουμε το κύρος στους θεσμούς που έχουν πληγεί. Να θέσουμε την Πάφο σε τροχιά προόδου και αξιοπρέπειας.

          Θα είναι τούτο η απαραίτητη προϋπόθεση για να επιχειρήσουμε να κατορθώσουμε τον άλλο, τον μεγαλύτερο στόχο μας: Να αποτρέψουμε την Τουρκοποίηση του τόπου μας πράγμα που αποτελεί τον μόνιμο στόχο της Τουρκίας, και να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας

          Καλά Χριστούγεννα! Ευτυχισμένος ο νέος χρόνος για όλους!