English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

  

Προσφώνηση

προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.Ιωάννη κατά την επίσκεψή του στην Πάφο στις 11 Μαΐου 2015.

                                                                              Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου.

 

 

          Μακαριώτατε και Θειότατε Πατριάρχα της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας και πάσης Ανατολής,

          Η Αποστολική και ιστορική Μητρόπολη της Πάφου, «εν εορτίω περιβολή και εν ιματισμώ διαχρύσω», σας υποδέχεται με χαρά σήμερα, στους ίδιους χώρους που δέχτηκαν οι πρόγονοί μας, πριν από 1970 ακριβώς χρόνια, ερχομένους και πάλιν εξ Αντιοχείας, τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο.

          Από της πόλεως αυτής όπου «έστησαν οι πόδες των Θεοκηρύκων Αποστόλων» σας απευθύνουμε τον χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη», που συνοψίζει και το μήνυμα εκείνων προς τους προγόνους μας.

          Καλωσορίσατε, Μακαριώτατε, στον τόπο μας όπου, όπως και στον δικό σας τόπο, τελεσιουργείται το μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων και ιερουργείται το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, αδιάκοπα, από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού μέχρι σήμερα, παρά τις ποικίλες δυσκολίες, τις συστροφές των καιρών και τις ιδιοτροπίες της Ιστορίας.

          Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι γιατί στο πρόσωπό σας χαιρετίζουμε όλο το δεινώς δοκιμαζόμενο ποίμνιό σας, το οποίο διώκεται, εκπατρίζεται, φονεύεται, για έναν και μοναδικό λόγο: Την εις τον αληθινόν Θεόν πίστη του.

          Και ο δικός μας λαός, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κατά παρόμοιο τρόπο υφίσταται ταλαιπωρίες και εξευτελισμούς, διαβιοί για 41 ολόκληρα χρόνια μακριά από τις εστίες του, απειλείται με εκδίωξη και από το υπόλοιπο τμήμα της πατρίδας του και για την εθνική του καταγωγή, αλλά κυρίως διά την εις Χριστόν πίστιν του. Δόθηκε και στον λαό σας και στον λαό μας η ευλογία όχι μόνον του «εις Χριστόν πιστεύειν» αλλά και του «υπέρ αυτού πάσχειν». Στην γεωγραφική περιοχή όπου ζούμε και όπου συντελέστηκε το πάθος του Χριστού, ο σταυρός ρίχνει συχνά βαριά τη σκιά του στις Εκκλησίες και στους λαούς μας. Οι γόοι και οι θρήνοι των εις Χριστόν πιστευόντων καλύπτουν και σήμερα, όπως και πολλές άλλες φορές, ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

          Και εσείς, προσωπικά, ζείτε ώρες σκληρές και δύσκολες. Η άνοδός σας στον ιστορικό θρόνο της Αντιοχείας, σε ώρες εξαιρετικά δύσκολες, κατά το ανεξιχνίαστο θέλημα του Θεού, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως άνοδος σε ικρίωμα. Σηκώνετε στους ώμους σας το βάρος της παράδοσης της Ορθοδοξίας μέσα σε καταιγίδες. Τα χιόνια και οι παγετοί των θλίψεων, των πόνων, των δακρύων της εις βάρος του ποιμνίου σας αδικίας ελεύκαναν πρόωρα τη μορφή σας.

          Τα ίχνη αίματος, όμως, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, που καλούμαστε να ακολουθήσουμε είναι ο πολυτιμότατος θησαυρός για μας, που αξιωθήκαμε, εσείς οι Προκαθήμενοι σε υπέρτατο βαθμό κι εμείς σε μικρότερο βαθμό, να δεχτούμε την εντολή του ο καθένας ξεχωριστά «βόσκε τα αρνία μου, ποίμενε τα πρόβατά μου». Η πίστη μας καλείται να λειτουργήσει «ως εν πυρί προσομιλούσα». Καλούμαστε, προσβλέποντας στη θεία σοφία να ερμηνεύσουμε πολλά, σε άλλους ανερμήνευτα. Να βιώσουμε ό,τι αγνοούν οι εκτός μας. Να προσπεράσουμε τις δοκιμασίες αποκτώντας την πείρα τους. Να γίνουμε «εκ των της αναστάσεως την πείραν ειληφότων», διακηρύσσοντας σε όλους την πεποίθησή μας ότι τα σημερινά δεινά δεν συνιστούν το τέρμα της πορείας μας. Πορευόμαστε «τη ελπίδι χαίροντες» για προσπέλαση σε χρόνους ευχερείς.

          Καλωσορίζοντάς σας Μακαριώτατε, σήμερα στην Πάφο, επικαλούμαστε τις μεσιτείες προς τον Θεό των κοινών μας Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα, οι οποίοι εχάλκευσαν ακατάλυτους τους δεσμούς μεταξύ της Αντιοχειανής και της Κυπριακής Εκκλησίας αλλά και τις μεσιτείες της χορείας των άλλων αγίων των δυο μας Εκκλησιών για την γρήγορη εξαγωγή μας από την επώδυνη κατάσταση την οποία οι Εκκλησίες μας βιώνουν και την τροχιοδρόμηση όλων μας εις οδούς σωτηρίας.

          Εύχεστε κι εσείς Μακαριώτατε, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας, να μην λιποψυχήσουμε ούτε και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα εναντίον όλων των αντίθεων δυνάμεων. Σας παρακαλούμε να ευλογήσετε τον λαό μας και να του απευθύνετε τα λόγια της αγάπης σας.