English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

  

Προσφώνηση

στα εγκαίνια Έκθεσης Βιβλίου των Συνδέσμων γονέων των σχολείων Γεροσκήπου

Δευτέρα 4/4/2016

Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου

  

          Εκφράζω και φέτος τη χαρά μου γιατί παρευρίσκομαι και πάλι στην Έκθεση βιβλίου που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι Σύνδεσμοι γονέων των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων της Γεροσκήπου, καθώς και ο Σύνδεσμος γονέων του Πολυδύναμου Κέντρου Γεροσκήπου. Είναι κοινότυπο να πούμε ότι η έκθεση βιβλίου έγινε θεσμός. Είναι, όμως, μια επαινετή πραγματικότητα, που δείχνει πόσο οι διοργανωτές της έχουν αντιληφθεί τη μοναδική αξία του βιβλίου.

          Και πράγματι, όσο κι αν οι πηγές της γνώσης και της πληροφόρησης έχουν αυξηθεί σήμερα, το βιβλίο υπερτερεί σε πολλούς τομείς και μένει μέχρι στιγμής αναντικατάστατο. Δεν είναι μόνο η μονιμότητα των πληροφοριών που δίνει και η τεκμηρίωσή τους (σε μιαν ιστοσελίδα, Ή σ’ένα άλλο μέσο μπορείς να επέμβεις και να αλλάξεις την πληροφόρηση), ούτε και η ευκολία μεταφοράς του στην εξοχή, στη θάλασσα, στο λεωφορείο˙ είναι η χαρά τού να γράφεις το όνομά σου σ’αυτό και να το θεωρείς ως αδιαμφισβήτητο απόκτημά σου, να γράφεις στα περιθώρια τις παρατηρήσεις σου, να υπογραμμίζεις τα κύρια σημεία του, να επιδεικνύεις με καμάρι, συγκριτικά, διαδοχικές εκδόσεις του.

          Προσωπικά διατηρώ μέχρι σήμερα με καμάρι το πρώτο βιβλίο που μου χάρισαν όταν ήμουν στη Δευτέρα τάξη του Δημοτικού. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας θα έχετε τέτοιες αναμνήσεις. Και είναι καλό κάτι τέτοιο να επιδιώξουμε και για τα παιδιά μας.

          Ζώντας μέσα σε μιαν κοινωνία που αφθονούν τα βιβλία-το πρόβλημα σήμερα εστιάζεται στη μελέτη και όχι στην προσπέλαση σ’ένα βιβλίο-, κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε τις δυσκολίες από τις οποίες πέρασε η ανθρωπότητα μέχρι την εφεύρεση της τυπογραφίας. Τότε που ένα κείμενο για να διαδοθεί έπρεπε να αντιγραφεί με κόπο πολύ. Τότε που δεν υπήρχε το χαρτί και έπρεπε να επεξεργασθούν πάπυροι και άλλα πιο δαπανηρά υλικά. Τότε που τα λάθη στις αντιγραφές αλλοίωναν, πολλές φορές, τα κείμενα και έπρεπε με πολύ κόπο κάποιος να αναζητήσει το αρχικό αυθεντικό κείμενο. Ίσως να ξέρετε πως και το κείμενο της Καινής Διαθήκης με τις αλλεπάλληλες αντιγραφές είχε υποστεί αλλοιώσεις και χρειάστηκε πολλή δουλειά για αποκάθαρση και κριτική έκδοσή του.

          Σήμερα χάρις στην Τυπογραφία η γνώση διά των βιβλίων, των εφημερίδων, των περιοδικών είναι εύκολη και προσιτή σε όλους. Δεν αγνοούμε, βέβαια, και τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από αυτή την ευκολία. Δεν είναι μόνο το κακό και ανήθικο βιβλίο από το οποίο κινδυνεύουν να παρασυρθούν τα παιδιά και οι νέοι μας. Είναι και η διάδοση μιας προπαγάνδας, η εσκεμμένη παραποίηση γεγονότων και πληροφοριών, αλλά και η κυκλοφορία ανάξιων λόγου βιβλίων. Είναι μερικές φορές που λέμε ότι ένα βιβλίο δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι τυπωμένο.

          Είναι γι’αυτό το λόγο που αποκτά ιδιαίτερη σημασία η Έκθεση βιβλίου που γίνεται κάθε χρόνο από τους Συνδέσμους γονέων των σχολείων της Γεροσκήπου. Παρουσιάζονται βιβλία τα οποία κάποιοι, υπεύθυνα, έχουν ελέγξει˙ που είδαν και το ποιόν αλλά και το επίπεδό τους και έκριναν ότι αυτό αρμόζει στα παιδιά προς τα οποία απευθύνονται.

          Συγχαίρω τους διοργανωτές, τόσο της Έκθεσης όσο και της αποψινής εκδήλωσης. Επιδαψιλεύω προς όλους τις ευλογίες της Εκκλησίας και εύχομαι κάθε πρόοδο στη ζωή και στα έργα σας.