English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

  

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

στο 40ό  Παγκύπριο Συμπόσιο Εταιρικών Σχολείων Unesco Κύπρου

«Πάφος, 3200 χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού»

                                                                         Πάφος 16.3.2017

                                                                    Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου

 

 

 

          Με συγκινεί ιδιαίτερα η κατάδυση στο ιστορικό μας παρελθόν, ένα παρελθόν τριών χιλιάδων διακοσίων χρόνων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού της πόλης μας, που εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια πήρε και τον χαρακτήρα χριστιανικής ιστορίας και χριστιανικού πολιτισμού.

           Έχω την αίσθηση ότι κουβαλούμε στους ώμους μας όλη αυτή τη μακραίωνη κληρονομιά των προγόνων και το χρέος να τη συντηρήσουμε και να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό και χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετήσω σήμερα το 40ό Παγκύπριο Συμπόσιο των Εταιρικών Σχολείων Unesco Κύπρου που ασχολείται με το θέμα αυτό.

          Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης πολλοί αμφισβητούν τη χρησιμότητα της παράδοσης και της ιστορικής μνήμης. Και είναι γνωστό πως πάντα, αυτοί που δεν είχαν ιστορία ήθελαν να καταστρέψουν αυτούς που είχαν. Η πατρίδα μας, από τα πανάρχαια χρόνια, ταλαιπωρήθηκε γιατί είχε ιστορική συνείδηση, και οι πρόγονοί μας ήθελαν να’ναι πρόσωπα και όχι μάζα.

          Στα βαριά πλήγματα που δέχτηκε η Κύπρος με τα αφελληνιστικά μέτρα των κατά καιρούς κατακτητών, οι πρόγονοί μας πρόβαλλαν ως ασπίδα τα ακαταμάχητα, αλώβητα από τον χρόνο στοιχεία της ιστορικής μας παράδοσής και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

          Στην υπερτρισχιλιόχρονη ιστορική πορεία της πόλης μας το σημαντικότερο γεγονός που συνέβη σ’ αυτήν ήταν, ασφαλώς, το κήρυγμα του Ευαγγελίου, δώδεκα μόλις χρόνια μετά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα του σταυρικού θανάτου, της Ανάστασης εκ των νεκρών και της Ανάληψης στους ουρανούς του Χριστού. Η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου προς την Αγία Γη, αλλά και η ελληνικότητά της, οδήγησαν τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, εδώ, κατά την πρώτη, μετά την ευρύτερη Παλαιστίνη, έξοδό τους στον κόσμο για το κήρυγμα. Και η Πάφος, ως πρωτεύουσα τότε της Κύπρου, έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε τον Χριστιανισμό. Εδώ πίστεψε ο πρώτος Ρωμαίος αξιωματούχος-ο ανθύπατος Σέργιος Παύλος- στη νέα θρησκεία. Η πόλη μας έγινε η πύλη της Ευρώπης για τον Χριστιανισμό, έδρασε σαν εφαλτήριο για να μεταδοθεί η αληθινή πίστη στη γηραιά Ήπειρο.

          Μεγάλη η τιμή για μας, αλλ’ όχι ανεξήγητη. Όταν πριν 2000 χρόνια η Πάφος μετρούσε, κατά τον τίτλο του σημερινού Συμποσίου, 1200 χρόνια Ιστορίας και πολιτισμού, άλλες σημερινές μεγαλουπόλεις απουσίαζαν από τον χάρτη, ήσαν ακόμα βοσκότοποι. Και όταν εδώ ανθούσε ο Ελληνικός πολιτισμός και η Ελληνική φιλοσοφία, άλλοι λαοί δεν είχαν καν αλφάβητο.

          Εμείς, σήμερα, κληρονόμοι αυτής της παράδοσης, με πίστη στον Θεό αλλά και με προσήλωση στην Ιστορία μας ζωντανεύουμε το παρελθόν και νοηματοδοτούμε τη ζωή μας σε καιρούς χαλεπούς και δύσκολους προσβλέποντας στο μέλλον με ελπίδα.

          Έχω βαθιά την πεποίθηση ότι εμείς οι Έλληνες της Πάφου μπορούμε άριστα να πραγματώσουμε τους σκοπούς για τους οποίους καθιερώθηκε ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Λαοί που αισθάνονται τη σιγουριά και την πληρότητα της ιστορικής και εθνικής τους συνέχειας και ιδιαιτερότητας, λαοί που έχουν συνείδηση της εθνικής τους ταυτότητας και τη βιώνουν στην πράξη, έχουν και το μεγαλείο της αυτοπεποίθησης. Τότε μπορούν και κτίζουν γέφυρες και ανοίγουν δρόμους συναδέλφωσης με όλους τους λαούς.

          Συγχαίρω τους διοργανωτές του Συμποσίου. Καλωσορίζω στην πόλη μας όλα τα σχολεία που παίρνουν μέρος σ’ αυτό και εύχομαι κάθε επιτυχία σ’ αυτό.