English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Του Μητροπολίτη Πάφου σε εκδήλωση
της Παγκύπριας Σχολής Γονέων
                                                                 Πάφος 19.3.2010
 
Εκφράζω την ικανοποίησή μου και την χαρά μου για την ευκαιρία που μου παρέχεται να χαιρετήσω την αποψινή εκδήλωση της Παγκύπριας Σχολής Γονέων που γίνεται στα πλαίσια των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων της. Λυπούμαι μόνον που η μέρα και η ώρα δεν προσφέρονται για προσωπική παρουσία μου, λόγω της Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου.
          Συγχαίρω τους γονείς, που δεν εξαντλούν τον ρόλο τους στην απλή φυσική ανατροφή των παιδιών τους, αλλά ενδιαφέρονται και για την διαπαιδαγώγησή τους, γενόμενοι βοηθοί πολύτιμοι των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Η δική τους επιμόρφωση σε σύγχρονα προβλήματα και νέους τομείς της αγωγής, δείχνει ακριβώς το ενδιαφέρον τους αυτό. Είναι αυτό που τονίζει κι άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγοντας πως «ου το τεκνογονείν αλλά το τεκνοτροφείν» συνιστά τον γονέα.
          Συγχαίρω τους γονείς και για το θέμα που επέλεξαν και που σχετίζεται με την ψυχολογική γνώση, τη χρησιμότητα, τη χρήση και την κατάχρησή της. Η σύγχρονη κοινωνία μας, η οποία στο τόπο μας τουλάχιστον, έλυσε τα προβλήματα της πείνας και της φυσικής επιβίωσης, είναι φυσικό να στρέφεται και να ζητά να εξηγήσει την συμπεριφορά ατόμων και ομάδων μ’ ένα φιλοσοφικό τρόπο, στοχεύοντας πάντοτε στην βελτίωση της κοινωνικής συμβίωσης, την αποφυγή συγκρούσεων αλλά και την επίτευξη της ατομικής ευδαιμονίας. Μα ακριβώς, εδώ στοχεύει και η ψυχολογία, ως ένας ιδιαίτερος χώρος της φιλοσοφικής σκέψεως. Κι επειδή για οτιδήποτε χρήσιμο σε κάθε τομέα της ζωής υπάρχει η χρήση και η κατάχρηση ή η παράχρηση, είναι ανάγκη να γίνεται σωστή διαφώτιση. Κι αυτή η αναγκαιότητα προβάλλει και για το θέμα της ψυχολογικής γνώσης.
          Στην Εκκλησία, όπως ίσως θα ξέρετε, έχει αναπτυχθεί η λεγόμενη «πατερική ψυχολογία» που αναπτύσσει την περί ανθρώπου αντίληψη μέσα στο κλίμα της πίστεως και της Θείας Χάριτος και νοηματοδοτεί τις έννοιες άτομο, ψυχή, αθανασία της ψυχής μέσα από την Αποκάλυψη του Θεού που διδάσκει ότι η ψυχή έχει δημιουργηθεί απ’ ευθείας από τον Θεό. Ο Νεμέσιος, Επίσκοπος Εμέσης, έχει συγγράψει μιαν έξοχη πραγματεία που συνδυάζει την κλασική ψυχολογία με την χριστιανική διδασκαλία υπό τον τίτλο «Περί φύσεως ανθρώπου». Σημειώνω τα πιο πάνω για να τονίσω ότι δεν είναι ούτε ξένο, ούτε παράδοξο στην Εκκλησία το θέμα με το οποίο θα ασχοληθείτε απόψε.
          Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό Παιδείας για την προθυμία του να αναπτύξει το θέμα αυτό, της επιστημονικής ειδικότητάς του, και για τον κόπον του να έλθει στην πόλη μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας.