English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

Υπηρεσίες παρεχόμενες από την Ιερά Μητρόπολη Πάφου

 

1.Θρησκευτική Διαφώτιση

Το γραφείο Θρησκευτικής Διαφώτισης μεριμνά και συντονίζει
α) Τη λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων όλων των βαθμίδων
β) Τη λειτουργία και τα θέματα των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής
γ) Τη λειτουργία των θερινών κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως
δ) Τα κηρύγματα των θεολόγων και τις ομιλίες θρησκευτικού περιεχομένου σε ενορίες και κοινότητες ή ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Διευθυντής:  Ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αρσινόης κ. 

Συνεργάτες: Αρχιμανδρίτης Τυχικός και οι θεολόγοι: Θεόδωρος Αντωνιάδης και Γεώργιος Σαββίδης.

Σε εξήντα χωριά και ενορίες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου λειτουργούν κατηχητικά σχολεία στα οποία διδάσκουν Ιερείς, Θεολόγοι, Καθηγητές, Δάσκαλοι και άλλα καταρτισμένα προς αυτό άτομα.

 
β)Χριστιανικοί Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής

Σε διάφορες κοινότητες και ενορίες λειτουργούν Χριστιανικοί Κύκλοι ανδρών και γυναικών. Τα θέματα καθορίζονται από το Γραφείο Θρησκευτικής Διαφώτισης. Διδάσκουν Κυκλάρχες, κληρικοί και λαϊκοί, άνδρες και γυναίκες, Θεολόγοι η άλλοι ειδικά κατηρτισμένοι προς αυτό.

Το καλοκαίρι λειτουργούν για τους μαθητές και μαθήτριες των κατηχητικών σχολείων κατασκηνώσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Μητρόπολης Πάφου κοντά στην Αγία Μονή. Τις κατασκηνώσεις στελεχώνουν κατηχητές και κατηχήτριες της Μητρόπολης Πάφου.

 

2. Στήριξη οικογένειας

Παρέχονται συμβουλές προς μελλόνυμφους και γίνεται διαμεσολάβηση μεταξύ των συζύγων σε περίπτωση προβλημάτων.
Υπεύθυνος: Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος.

 

3. Κατήχηση ετεροδόξων και αλλοθρήσκων. Βάπτιση ενηλίκων

Πολλοί από τους Ελληνοπόντιους, τους Γεωργιανούς και γενικά τους καταγόμενους από τις πρώην Ανατολικές χώρες, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν εκεί, δεν εβαπτίσθησαν ως νήπια. Όσοι από αυτούς επιθυμούν να βαπτισθούν είναι ανάγκη να μάθουν προηγουμένως τα της ορθοδόξου πίστεως. Το ίδιο συμβαίνει και με μουσουλμάνους ή πιστούς άλλων θρησκειών που θέλουν να ασπασθούν το χριστιανισμό. Η κατήχηση γίνεται είτε στα Ελληνικά είτε στα Αγγλικά.

Υπεύθυνος: Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος

 

4. Κέντρο Νεότητος Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου

Με μέριμνα του τέως Μητροπολίτη Πάφου κ. Χρυσοστόμου, νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, ιδρύθη και λειτουργεί από το 1997 το Κέντρο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.Το κέντρο αυτό βρίσκεται κοντά στην Ιερά Μητρόπολη και διαθέτει βιβλιοθήκη, αίθουσες διδασκαλίας, διαλέξεων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, γυμναστικής, επιτραπέζιων παιχνιδιών, κυλικείο κ.α. Στελεχώνεται από έμπειρο και προσοντούχο προσωπικό. Στο κέντρο παραδίδονται δωρεάν ιδιαίτερα μαθήματα όπως η διδασκαλία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Αγιογραφίας, Μουσικής, Βυζαντινής Μουσικής και γενικά όλες οι υπηρεσίες του κέντρου προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ.
Υπεύθυνος κέντρου: 
Δάσκαλος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών: 
Γυμναστής: 
Φιλόλογος: 
Βιβλιοθηκάριος: 
Μουσικός Χορωδίας και Ορχήστρας: Σωκράτης Τερπίζης
Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής: Χρίστος Αριστείδου
Καθηγητής Αγιογραφίας: 
Διδασκαλία Κυπριακών Χορών: Ελένη Κεδαρίτη

Βοηθητικό προσωπικό: Ευαγγελία Ταλιώτου, και Παρασκευή Π΄΄Χρυσάνθου

Δείτε την ιδιαίτερη σελίδα για τo Κέντρο Νεότητος

 

5.΄Εντυπα

 
2. «Πρακτικά Ιερατικών Συνεδρίων».
Υπεύθυνοι εκδόσεων: Οι Θεολόγοι Θεόδωρος Αντωνιάδης και Γεώργιος Σαββίδης
 
 
6. Συνέδρια
 
Κατά τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται στην Ιερά Μητρόπολη μηνιαία Ιερατικά Συνέδρια, εκ των οποίων το ένα τριήμερο και τα άλλα μονοήμερα.
 
 
7. Βιβλιοθήκη
Στο κτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου λειτουργεί Βιβλιοθήκη, στη οποία εκτίθενται παλαιότερες και σύγχρονες εκδόσεις προς χρήση των ενδιαφερομένων. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως δανειστική.
Υπεύθυνος: 
 
 
8. Σχολές Βυζαντινής Μουσικής
Με Μέριμνα της Α.Π. του Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου, λειτουργούν οι κάτωθι σχολές Βυζαντινής Μουσικής:
α) Στη Πάφο: η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής « Ιάκωβος ο Αντζουλάτος», υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Θεοδώρου Σόλωνος Χ" Σολωμού.
β) Σχολή Βυζαντινής Μουσικής υπό τη Διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πάφου κ. Χρίστου Αριστείδου. Η Σχολή στεγάζεται στο κέντρο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.
γ) Στη Τάλα: Σχολές Βυζαντινής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Γεροσκήπου κ. Χρίστου Αθανασίου Καράλλη.
δ) Στη Πόλη Χρυσοχούς: Σχολές Βυζαντινής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Γεροσκήπου κ. Χρίστου Αθανασίου Καράλλη.
ε) Στη Γεροσκήπου: Σχολή Βυζαντινής Μουσικής υπό τη διεύθυνση του αιδεσιμολογιωτάτου πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Παντοπίου.
 
 
Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν.
 
 
 
 
9. Εργαστήριο Συντήρησης Εικόνων και Χειρογράφων
Με συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου και της Ιεράς Μονής Χρυσορρογιατίσσης λειτουργεί εργαστήριο συντήρησης εικόνων και χειρογράφων υπό τη διεύθυνση του Πανοσιολογιωτάτου Ηγουμένου της Μονής κ. Διονυσίου.
 
 
10. Υπηρεσία Στρατού
Γίνονται κατά μήνα αγιασμοί και κηρύγματα στα στρατόπεδα που βρίσκονται στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου. Τελείται επίσης το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως στις προ των μεγάλων εορτών περιόδους.
Υπεύθυνος: Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Παντοπίου
Κληρικοί συνεργάτες: Πρωτοπρ. Μάριος Π"Χρυσάνθου, Οικον. Ανδρέας Σάββα και Πρωτοπρ. Κυριάκος Π" Παναγιώτου.
 
11. Ίδρυμα «Παναγία Θεραπεύτρια»
Με μέριμνα του τέως Μητροπολίτη Πάφου κ. Χρυσοστόμου, νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, ανεγέρθηκε στο χώρο του γενικού νοσοκομείου Πάφου Ναός, τιμώμενος επ' ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου Θεραπευτρίας, για τις ανάγκες του Νοσοκομείου και συνεστήθη προς τούτο ίδρυμα με την ονομασία «Παναγία Θεραπεύτρια».
Ιερείς της Μητρόπολης Πάφου επισκέπτονται συχνά το νοσοκομείο με σκοπό τη συμπαράσταση στους ασθενείς και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
 
 
12. Ένωση Χριστιανών Νέων «Σταυραετοί»
 
Με την ευλογία του τέως Μητροπολίτου Πάφου κ.κ. Χρυσοστόμου (νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου) ιδρύθηκε στην Πάφο από το 1998 οργάνωση νέων με την επωνυμία «Σταυραετοί». Σκοπός της οργάνωσης είναι η διαπαιδαγώγηση και κοινωνικοποίηση των νέων σύμφωνα με τις αρχές της Ορθοδόξου πίστεως και παραδόσεως. Η οργάνωση πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις κατά τόπους καί λειτουργεί κατασκηνωτικό χώρο για τα μέλη παρά την Περιστερώνα Χρυσοχούς. Υπεύθυνος: Ιωάννης Αντωνίου Σωτηριάδης.
 
 
13. Φιλανθρωπικά Ιδρύματα
 
α) «Μαργαρίτας Λιασίδου»: Υπό την πνευματική καθοδήγηση και προεδρία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου λειτουργεί στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Παναρέτου στην Κολώνη το Ίδρυμα «Μαργαρίτας Λιασίδου» με σκοπό την προστασία και ένταξη στο κοινωνικό σύνολο παιδιών με ειδικές ικανότητες.
Δωρήτρια: Ισμήνη Λιασίδου.
Διευθύντρια: Μαρία Αργυρού. Τηλ. 26962533 . Τηλεομοιότυπον: 26963331 .
Ιστοσελίδα: www.margaritafoundation.net
 
β) «Πετρίδειον Ίδρυμα»: Με την ευλογία του τέως Μητροπολίτου Πάφου κ.κ. Χρυσοστόμου (νυν Αρχιεπισκόπου) και την γενναιόδωρη προσφορά του Ευεργέτου της πόλης μας κ. Χριστοδούλου Πετρίδη, ιδρύθηκε στην Πάφο το ως άνω ίδρυμα με σκοπό την παραχώρηση «Υποτροφιών σε μαθητές αρίστους, τόσον εις το ήθος όσον και εις την επίδοσιν».
 
 
14. Εκκλησιαστικό (Βυζαντινόν) Μουσείο
 

Το Βυζαντινό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου έχει μεταφερθεί στη Γεροσκήπου και έχει μετονομασθεί σε «Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου»

Βρίσκεται πλησίων της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπους στο χώρο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο.

Εφορος: Ηγούμενος Χρυσορροϊατίσσης Διονύσιος.

Υπεύθυνος: Χαρίκλεια Σαρίκα.

Άλλα Μουσεία: Επισκοπής Αρσινόης, Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης και Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Ομόδους και Εκκλησιών Τάλας, Βάσας Κοιλανίου καί Άρσους.

Δείτε την ιδιαίτερη σελίδα για τα Βυζαντινά Μουσεία