English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
Κατά την απονομή των βραβείων του Δ' Διαγωνισμού της I. Μ. Πάφου για την Ελληνική Γλώσσα
1.4.2011
Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου
 
 
       Χαίρομαι ιδιαίτερα κι ευχαριστώ το Θεό που μας αξιώνει σήμερα να επιδίδουμε τα βραβεία του Δ' Διαγωνισμού της Μητρόπολης Πάφου που γίνεται σε θέμα σχετικό με την Ελληνική μας γλώσσα. Την αξία της, τους κινδύνους που διατρέχει, τρόπους διαφύλαξης της.
Εντρυφώντας στην υμνολογία μας καθώς και στα εκκλησιαστικά συγγράμματα μας θαύμασα, πολλές φορές, τη λεπτότητα των ορισμών της γλώσσας μας και την πλαστικότητα της έκφρασης της. Παρακολούθησα άλλους Ορθόδοξους να προσπαθούν να διεισδύσουν στα νοήματα της Θεολογίας και του δόγματος μας, να κατανοήσουν την υμνολογία μας, και να μην μπορούν παρά να μας θαυμάσουν.
Με απασχόλησε η αδυναμία της Κοπτικής γλώσσας να αποδώσει τον όρο της Χαλκηδόνος, ότι δηλ. ο Ιησούς Χριστός είναι «έν πρόσωπον εν δύο φύσεσιν ασυγχύτως, αχωρίστως, αδιαιρέτως και ατρέπτως γνωριζόμενος», να τον αποδίδουν, και επομένως να τον κατανοούν, λανθασμένα και να καταλήγουν στην αίρεση.
Ένιωσα πολλές φορές και την ικανοποίηση ότι μπορώ να απολαμβάνω την Κ.Δ. στην γλώσσα που γράφτηκε. Να κατανοώ τα δόγματα της Εκκλησίας όπως πρωτοδιατυπώθηκαν.
Η Ελληνική γλώσσα νοηματοδοτεί τους όρους της. Ο άνθρωπος από το άνω θρώσκω δίνει τον προορισμό και την αξία αυτού του όντος. Ο homo, το humanbeingτων Λατίνων ή των λατινογενών γλωσσών δηλώνει τη γήϊνη προέλευση του.
Η Εκκλησία από το εκ-καλώ είναι σύνολο, συγκέντρωση ανθρώπων. Το churchείναι οίκημα, ευκτήριος οίκος.
Μου προκαλεί βαθύτατη συγκίνηση και μεγάλη περηφάνεια το γεγονός ότι οι όροι της Ελληνικής Φιλοσοφίας που χρησιμοποιήθηκαν για την έκφραση των Χριστιανικών δογμάτων - όπως πρόσωπο,φύσις, ουσία, και άλλοι, μένουν μέχρι σήμερα αμετάφραστοι στις άλλες γλώσσες.
Μα και άλλοι όροι όπως νήψις, κένωσις, θέωσις κλπ. παραμένουν μέχρι σήμερα όχι μόνον αμετάφραστοι ως λέξεις, αλλά και ανερμήνευτοι ως έννοιες και εμπειρίες στις άλλες γλώσσες του κόσμου.
Επαληθεύεται εκείνο που, πολύ αργότερα ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος έγραψε στην περίφημη Ιστορία του: «τα πάντα είχαν παρασκευασθεί , ίνα διά της Ελληνικής γλώσσης λαλήση το Άγιον Πνεύμα».
Η γλώσσα μας είναι και ο αρραγής συνδετικός κρίκος της ιστορίας του έθνους μας. Μιας ιστορίας τριανταπέντε αιώνων. Παρουσιάζει μια συνέχεια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με λέξεις που βρίσκονται σε χρήση για 30 αιώνες και με νοηματοδότηση όρων και εννοιών της εποχής του Ομήρου συνεννοούμαστε και σήμερα.
Ως πτυχιούχος των Θετικών Επιστημών κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών συνάντησα συναδέλφους άλλων εθνικοτήτων και συνειδητοποίησα την υπεροχή της γλώσσας μας και σ' αυτό τον τομέα. Λέμε υδρογόνο οι Έλληνες και ξέρουμε ότι ύδωρ γεννά. Λεν hydrogenοι ξένοι μα καμιά σχέση δεν έχει με το water. Λέμε ανιόντα και κατιόντα και λεν anions και cations μα ούτε το άνω, ούτε το κάτω, ούτε η μετοχή ιόν έχουν σχέση με τη γλώσσα τους. Σ' εμάς η ονομασία προσδιορίζει και ιδιότητα ή έργον. Στους ξένους μένει ξεκάρφωτη.
Όλα αυτά, εκτός από περηφάνεια μάς δημιουργούν και το αίσθημα του χρέους. Γι' αυτό και η Ιερά Μητρόπολη Πάφου καθιέρωσε αυτό τον διαγωνισμό. Να εκτιμήσουμε και να προστατεύσουμε τη γλώσσα μας που είναι έκφραση και της εθνικής αυτοσυνειδησίας μας.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον συντονιστή διευθυντή Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου κ. Ανδρέα Αγαθοκλέους καθώς και τους άλλους θεματοθέτες: κα Κυριακή Παπαντωνίου, κα Σοφία Αθηνοδώρου και κα Μερόπη Πολεμίτου. Ευχαριστώ επίσης της κυρίες Αγγελική Σμυρλή και Ουρανία Ζαχαρία που ήταν οι διορθώτριες των εκθέσεων. Όλοι τους εργάστηκαν, όπως πάντα, χωρίς κανένα συμφέρον ή αμοιβή.
Ευχαριστώ και όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στον διαγωνισμό. Ευχαριστώ κι εσάς που μας τιμάτε αυτή τη στιγμή.
Τέλος συγχαίρω θερμά όσες βραβεύτηκαν τη Θεοφανώ Μιχαηλίδη, που πήρε το Α' Βραβείο, την Ερασμία Χρυσοστόμου που πήρε το Β΄ Βραβείο και τη Βαλεντίνα Χριστοδούλου που πήρε το Γ' Βραβείο. Εύχομαι σ' όλους συνεχή ενασχόληση, διά βίου όπως λέμε, με τη γλώσσα μας και συνεχή έγνοια γι' αυτή.