English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

                                                  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

στο Χριστουγεννιάτικο εορτασμό του Δήμου

Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου

Μαρκίδειο Θέατρο 23.12.2011

 

Το γύρισμα του χρόνου μας έφερε και πάλιν μπροστά στη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Γιορταστική και ειδυλλιακή η ατμόσφαιρα παντού, εδώ και πολλές μέρες παρά τη μεγάλη κρίση που μαστίζει και τη δική μας κοινωνία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Φωτισμένοι οι δρόμοι, στολισμένες οι βιτρίνες, επί ποδός προετοιμασίας τα σπίτια μας. Φωνές χαρούμενες από παιδιά, τραγούδια από μικρούς και μεγάλους.

Δεν ήταν όμως καθόλου γιορτή ή ειδύλλιο η γέννηση του Χριστού σ’ ένα στάβλο. Οι φωτεινές σπηλιές και οι πεντακάθαρες φάτνες που στολίζουν τις πλατείες μας, δεν έχουν καμία σχέση με την ακαθαρσία και τη βρωμιά του στάβλου των ζώων μέσα στον οποίο η ανθρωπότητα υποδέκτηκε τον δημιουργό της, τον Ιησού Χριστό.

Αφιλόξενος τότε ο κόσμος απέναντι στο Χριστό. Μα και εχθρικός. Ο Ηρώδης, οι αρχιερείς, οι γραμματείς, οι Φαρισαίοι. Το Ευαγγέλιο μας πληροφορεί ότι δεν είναι μόνο ο Ηρώδης που «εταράχθη» με το άκουσμα της γέννησης του νέου βασιλέως, αλλά «και πάσα Ιεροσόλυμα μετ’ αυτού». Κι ο Ηρώδης ως ένα βαθμό ήταν δικαιολογημένος. Φοβόταν για τον θρόνο του. Τα Ιεροσόλυμα τι είχαν να φοβηθούν;

Αυτή η εχθρική στάση απέναντι στον Χριστό διατηρείται και σήμερα σε πολλούς κατ’ όνομα Χριστιανούς, έστω κι αν γιορτάζουν, με το δικό τους τρόπο, τα Χριστούγεννα. Οι βανδαλισμοί που βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας, οι καθημερινοί φόνοι στην πατρίδα μας γίνονται από Χριστιανούς που ετοιμάζονται να γιορτάσουν Χριστούγεννα, που ζουν μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων εδώ και μέρες. Χριστιανοί είναι κι αυτοί που αμφισβητούν τη δυνατότητα της Χριστιανικής παιδείας να διαπαιδαγωγήσει σωστά τα παιδιά μας, αυτοί που με νέα βιβλία θρησκευτικών βάλθηκαν να ενσπείρουν την αμφισβήτηση μέσα στους μαθητές. Μια πρόταση από την Εκκλησία θα βρει πάντα αντιδράσεις, όσο λογική κι όσο χρήσιμη είναι για τον τόπο.

Όμως μέσα σ’ αυτή την αμφισβήτηση, την περιφρονητική αδιαφορία ή και την επιφανειακή θρησκευτικότητα, τα Χριστούγεννα έρχονται να μας υπενθυμίσουν μεγάλες αλήθειες:

·      Εκείνος που με τη δημιουργία μάς δώρισε το «ζειν», με τη γέννησή Του στη γη μας δίνει και το «ευ ζειν».

·      Με την ενανθρώπηση του Υιού του Θεού ο άνθρωπος από την κατάσταση της δουλείας μεταφέρεται στην κατάσταση των τέκνων του Θεού. «Ουκέτι εστέ δούλοι, αλλ’ υιοί∙» λέγει ο Απ. Παύλος. Αφότου γεννήθηκε ο Χριστός οι άνθρωποι μπορούν να ονομάζουν τον Θεό πατέρα και να τον νιώθουν πραγματικά έτσι.

Ο Χριστός δεν ήλθε για να μας διδάξει τη ζωή, ούτε απλώς να διορθώσει τη ζωή μας σ’ αυτό τον κόσμο, αλλά για να γίνει ο ίδιος η ζωή μας.

Ο άνθρωπος μιλά συχνά για αλλαγή. Καταλαβαίνει τα αδιέξοδα του αλλά προσβλέπει πάντα στον εαυτό του για την αλλαγή και τη λύτρωση. Τα Χριστούγεννα μας προσανατολίζουν όχι στον εαυτό μας αλλά στον Θεό. Η γέννηση του Χριστού υποδεικνύει την απελπιστική αδυναμία του ανθρώπου να κάμει κάτι το ουσιαστικό μόνος του για τον εαυτό του, αλλά και μας πληροφορεί ότι «μεθ’ ημών ο Θεός». Ο Θεός είναι πια μαζί μας.

Γιορτάζοντας στην Κύπρο της κατοχής, αλλά και της αμφισβήτησης θεσμών και αξιών, τα Χριστούγεννα, καλούμαστε ακόμα να κατανοήσουμε και κάτι άλλο: Ότι ο Χριστός με τον ερχομό του στη γη αποκατέστησε την κλίμακα των αξιών που διασάλευσε η αμαρτία κι η αποστασία από το θέλημά του και ζήτησε την τήρησή της. Στην κορυφή αυτής της κλίμακας βρίσκεται η Θρησκεία, η Πατρίδα και η αξιοπρέπειά μας. Για μας πίστη στον Χριστό σημαίνει και αγάπη προς την πατρίδα, προσπάθεια και αγώνας για την απελευθέρωσή της. Χριστιανική ιδιότητα και Ελληνική ταυτότητα για μας δεν ξεχωρίζουν. Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι έχασαν την πίστη τους έχασαν ταυτόχρονα και την εθνική τους συνείδηση. Στην Ιστορία δεν αναφέρεται ούτε μια περίπτωση εξισλαμισθέντος Έλληνα που να παρέμεινε Έλληνας.

Γιορτάζοντας λοιπόν και φέτος τα Χριστούγεννα ας μη μείνουμε στα εξωτερικά, στην επιφάνεια της γιορτής. Τα μηνύματα των Χριστουγέννων είναι μηνύματα «ζωής ακαταλύτου».

 Χρόνια πολλά! Καλές γιορτές σε όλους!