English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

(Ομιλία σε στρατόπεδα για τον μήνα Δεκέμβριο)

 

Η γιορτή των Χριστουγέννων θεωρείται από όλους γιορτή της χαράς. Τα κάλαντα, οι φωταγωγημένοι δρόμοι, τα στολισμένα καταστήματα, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι ευχές, οι μελωδίες, τα δώρα, το πλούσιο τραπέζι, είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται αυτή η χαρά. Αμφίβολο είναι ωστόσο το αν και κατά πόσο γνωρίζουμε την αιτία αυτής της χαράς. Αν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πως η 25η Δεκεμβρίου δεν καθιερώθηκε από κάποια κοσμική ανάγκη να έχουν οι άνθρωποι μια μέρα για να χαίρονται από κοινού, αλλά ορίστηκε από την Εκκλησία ως ημέρα ανάμνησης ενός ύψιστου γεγονότος. Της πρώτης παρουσίας του Θεού ανάμεσα στους ανθρώπους και της έναρξης του έργου της σωτηρίας μας.

Οκτώ αιώνες πριν από τη γέννηση του Ιησού, ο προφήτης Ησαΐας κήρυττε την έλευση του Σωτήρα, λέγοντας πως η Παρθένος θα γεννήσει τον Εμμανουήλ, όνομα που μεταφράζεται ως «ο Θεός ανάμεσα μας». Η πραγματοποίηση αυτής της προφητείας, και άλλων μεσσιανικών προφητειών, την ημέρα των Χριστουγέννων, είναι η πραγματική αιτία της χαράς. Όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και των αγγέλων και της φύσης ολόκληρης. Γιατί με τον ερχομό του Θεού στη γη μπόρεσε ο άνθρωπος να νιώσει ξανά αυτά που απολάμβανε πριν από την πτώση και να επανέλθει στην τροχιά της υιοθεσίας. Όπως χαρακτηριστικά λέγει ο Άγιος Αθανάσιος, ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνουμε εμείς θεοί κατά χάρη. Γι’ αυτό το λόγο αγάλλεται κάθε άνθρωπος, γιατί έχει την ευκαιρία να ξαναβρεί το δρόμο του και τον προορισμό του.

Οι άγγελοι από τον ουρανό έψαλλαν το «δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη» επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη θεία φύση του βρέφους, αλλά και το σκοπό της έλευσης Του στον κόσμο. Με τη γέννηση του Χριστού γίνεται γνωστός στους ανθρώπους και δοξάζεται ο Θεός. Γιατί Αυτός που γεννήθηκε δεν είναι άλλος από τον Μονογενή Υιό του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Ο Θεός παύει να είναι ο μεγάλος άγνωστος γιατί, χωρίς να χάσει τη θεϊκή Του ιδιότητα, γίνεται ένας από εμάς. Γεννιέται σε φάτνη, αλλά είναι βασιλιάς. Κι’ αυτό δεν μπορούν να το συλλάβουν οι άρχοντες του Ισραήλ, αλλά το δέχονται με ταπείνωση οι βοσκοί και οι μάγοι της ανατολής, ακόμη και η άψυχη κτίση, το αστέρι, τα ζώα, ο ουρανός, η φύση. Αυτό συμβαίνει πάντοτε. Μετά από είκοσι αιώνες που η ανθρωπότητα γιορτάζει τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι αγνοούμε ακόμη την αλήθεια. Οι περισσότεροι δηλώνουν πίστη αόριστα σε μια ανώτερη δύναμη και άλλοι ψάχνουν ακόμη να βρουν αν ο Χριστός ήταν απλά διδάσκαλος, θεραπευτής ή κοινωνικός επαναστάτης.

Για ένα συνειδητό Χριστιανό όμως δεν επιτρέπονται αμφισβητήσεις και αοριστίες. Το απολυτίκιο των Χριστουγέννων, από τον πρώτο ήδη στίχο, αποδίδει το πλήρες νόημα της ημέρας: «Η γέννηση Σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω Κόσμω το φως το της γνώσεως». Αυτή η γνώση είναι που φέρνει τη χαρά σε κάθε ανθρώπινη ψυχή. Η βίωση του γεγονότος ότι ο Χριστός είναι ο μοναδικός αληθινός Θεός, που για χάρη μας ήλθε στον κόσμο.

Η ειρήνη που, σύμφωνα με τον αγγελικό ύμνο, ήρθε να φέρει ο Χριστός στη γη, δεν είναι η φαινομενική και επίπλαστη ηρεμία που επικρατεί όταν απουσιάζουν οι πολεμικές συγκρούσεις. Είναι πρώτιστα η εσωτερική κατάσταση της ψυχής του ανθρώπου, που γνωρίζει τον εαυτό του και τον σκοπό της ύπαρξης του, και κατορθώνει να ανυψώνεται πάνω από τα πράγματα και τις κοσμικές μέριμνες. Με τη γέννηση Του ο Χριστός φανέρωσε σ’ εμάς τον τέλειο άνθρωπο και ταυτόχρονα επανασύνδεσε το ανθρώπινο γένος με τον Θεό, όπως ακριβώς στο πρόσωπο Του είναι ενωμένες η θεϊκή και η ανθρώπινη φύση. Όποιος από εμάς δεν κατανοεί πως σκοπός της ζωής είναι η απόκτηση της βασιλείας του Θεού, θα καταπνίγεται συνεχώς μέσα στις μικρότητες και τις ταλαιπωρίες του κόσμου και θα είναι διπλά δυστυχής. Θα προσπαθεί μάταια να ζήσει χαρούμενες στιγμές τα Χριστούγεννα αλλά ποτέ δεν θα αισθανθεί τη χάρη των Χριστουγέννων. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται γιατί ο βασιλιάς γεννήθηκε στο σταύλο, ποτέ δεν θα αγαπήσει πραγματικά το συνάνθρωπο του. Ποτέ δεν θα μπει στη θέση του φτωχού, ποτέ δεν θα συγχωρέσει, ποτέ δεν θα ζήσει πραγματικά τα Χριστούγεννα ως την ημέρα που ο βασιλιάς πήρε τη μορφή του δούλου και μάλιστα του δούλου που από την αρχή καταδιώκεται και τελικά σταυρώνεται. Και συνεπώς αυτός ο άνθρωπος δεν θα ζήσει ποτέ την αληθινή ειρήνη.

Την ημέρα των Χριστουγέννων έρχεται ο Θεός για να μας συναντήσει. «Χριστός εξ ουρανών απαντήσατε», μας καλεί η υμνολογία της ημέρας. Δηλαδή «έρχεται ο Χριστός από τους ουρανούς, προϋπαντήστε τον». Ή με πιο απλά λόγια: ο δρόμος για τον ουρανό έχει ανοίξει πάλι για χάρη μας. Ας τον ακολουθήσουμε. Η Εκκλησία προσεύχεται στον ιδρυτή της να δίνει σε όλους χρόνια πολλά, φωτισμένα και ειρηνικά, γεμάτα γνώση και αληθινή χαρά, ώστε και ο καθένας να βρει το δρόμο του και ως λαός να δούμε καλύτερες και ευλογημένες μέρες.

 

 

Δεκέμβριος 2009