English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Στην Ημερίδα «Η Χημεία στη ζωή μας
– διδακτική της Χημείας»
Λευκωσία 13.3.2010
Του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου
Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετήσω την ημερίδα «Η Χημεία στη ζωή μας – διδακτική της Χημείας».
          Ευμοίρησα να τύχω χημικής παιδείας κι έζησα στη μαγεία τόσο των πειραμάτων όσο και της θεωρητικής εμβάθυνσης σ’ αυτή. Ασχολήθηκα για χρόνια πολλά και με την διδακτική της Χημείας και συνειδητοποίησα δυσκολίες και χαρές που συνοδεύουν τη σταδιακή πρόσβαση στα μυστικά της.
          Ομολογώ πως ήταν με πολλή δυσκολία που αποχωρίστηκα τη Χημεία και τη διδασκαλία της όταν είχα εκλεγεί Επίσκοπος. Και σήμερα, ακόμα, σε ώρες ανάπαυλας από τα πιεστικά μου καθήκοντα – που δυστυχώς δεν είναι θεολογικά αλλά διοικητικά –, βρίσκω διέξοδο στη Χημεία.
          Τι θα μπορούσε στ’ αλήθεια να πει κανείς γύρω από το θέμα «Η Χημεία στη ζωή μας»; Αυτή η ίδια η ζωή μας, στη βιολογική της έκφανση, μπορεί να περιγραφεί πλήρως με τη Χημεία, να αναλυθεί σε χημικές αντιδράσεις. Μα και στην πνευματική διάσταση της ζωής μας έχει πολλά να προσφέρει η Χημεία. Η μελέτη της διευρύνει τον τρόπο σκέψης μας. Οδηγεί στην συνειδητοποίηση των ορίων της έρευνάς μας, διαμηνύει ότι δεν υπάρχει επιστήμη που να είναι πανάκεια. Πήρε και σε μένα καιρό να καταλάβω ότι η Χημεία, που εξετάζει τη σύσταση, τις ιδιότητες και τις μεταβολές της ύλης, δίνει απαντήσεις στα «πώς;» δηλ. τα περιγραφικά ερωτήματα. Δεν μπορεί, είναι εκτός των ορίων και της φύσης της, να δώσει απαντήσεις στα «γιατί;» και «για ποιο σκοπό;» ερωτήματά μας.
Δύσκολο είναι να προσδιορίσεις την επίδραση της Χημείας στη ζωή, ως γεγονότος κοινωνικού, που έχει συντεταγμένες του τώρα και του εδώ. Δεν είναι η γνωστή παλιά επίδραση στους τομείς της ιατρικής, της γεωργίας, της αρωματοποιΐας, της βιομηχανίας γενικά.
          Σήμερα γίνεται αποδεκτό πως στην έκρηξη των γνώσεων, στην επιστημονική αλλά και τεχνολογική επανάσταση του καιρού μας, έχει συμβάλει τα μέγιστα και η πρόοδος στη Χημεία. Η Χημεία των δικών μας φοιτητικών χρόνων είναι ισχνή σκιά της σημερινής Χημείας. Όσο κι αν εμείς οι παλαιότεροι προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά στα σημερινά γεγονότα και τις σημερινές εξελίξεις, μάς προλαβαίνουν και μάς προσπερνούν όχι τα αυριανά αλλά τα μεθαυριανά γεγονότα. Έτσι όσοι δεν ασχολούμαστε καθημερινά και αποκλειστικά με το αντικείμενο της Χημείας, όσο και να το θέλουμε, καταντούμε θλιβεροί ουραγοί των γεγονότων. Είναι γι’ αυτό που ημερίδες, όπως η σημερινή, αποκτούν και για μας, όχι μόνο για τους μαχόμενους χημικούς, ιδιαίτερη σημασία. Θα ενημερωθούμε για νέες εξελίξεις, νέα πεδία δράσης και εφαρμογών της Χημείας, καθώς και για τις νέες διδακτικές μεθόδους και τρόπους προσέγγισης στα διάφορα θέματά της.
          Καλωσορίζω στην Κύπρο τους διακεκριμένους εισηγητές και συνέδρους από την Ελλάδα και εύχομαι να έχουν ευχάριστη διαμονή εδώ. Τους παρακαλώ να εγκύψουν για λίγο και στο εθνικό μας πρόβλημα και να αφουγκραστούν και να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που διατρέχουμε. Είναι ήδη όχι απλά υπαρκτός, αλλά ορατός ο κίνδυνος του εκτουρκισμού της Κύπρου. Η Αλεξανδρέττα, η Ίμβρος, η Τένεδος δεν είναι πια, δυστυχώς, απομακρυσμένα ιστορικά παραδείγματα. Είναι εφιάλτες, που μας κυκλώνουν. Χρειάζεται ανασύνταξη όλων των δυνάμεων του Έθνους χωρίς χρονοτριβή. Δεν είναι μόνον έργο των πολιτικών η εθνική επαγρύπνηση. Είναι έργο όλων μας, και των χημικών. Χωρίς πατρίδα ελάχιστη ή καμιά σημασία θα έχει για μας η πρόοδος ή η ανάπτυξη της Χημείας.
          Τελειώνοντας συγχαίρω τους διοργανωτές της ημερίδας για την πρωτοβουλία τους και εύχομαι καλή επιτυχία σ’ αυτή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις καθώς και τα πορίσματα που θα εξαχθούν.