English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

Ομιλία Πανιερωτάτου Μητροπολιτου Πάφου κ. Γεωργίου κατά την Επίσκεψη της Α.Σ. Αρχιεπισκόπου Φιλλανδίας κ.κ. Λέοντος

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέον,
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε σήμερα, μαζί με την τιμία συνοδεία σας, στην πόλη μας, την αποστολοβάδιστη Πάφο, την πόλη που έχει μια αδιάκοπη Χριστιανική ιστορία ηλικίας 2000 ετών.
Σας ευχαριστούμε θερμά που  υποβληθήκατε στον κόπο να έλθετε σήμερα εδώ για να ευλογήσετε τον λαό μας. Στο πρόσωπο σας υποδεχόμαστε νοερά και ασπαζόμαστε όλη την Εκκλησία της Φιλλανδίας.  Κι όχι μόνο εμείς οι ζώντες, αλλά και οι προαπελθόντες Πατέρες και αδελφοί ημών:
Ο Παύλος, ο Βαρνάβας και ο Μάρκος, οι απόστολοι «οι διά του Ευαγγαλίου εν Χριστώ ημάς γεννήσαντες», οι εν αγίοις επίσκοποι Παφου Επαφράς, Μακάριος, Ιωάννης και Πανάρετος, οι οδηγήσαντες τον λαό μας είς νομάς σωτηρίους», οι μάρτυρες της πίστης και οι αγωνιστές της ελευθερίας μας.
          Σας είχαμε, ανεπίσημα, ανάμεσα μας και πριν λίγα χρόνια. Η σημερινή, όμως, επίσημη επίσκεψή σας αποκτά ιδιαίτερη σημασία: Αφυπνίζει το αίσθημα της ολότητας και της ενότητας όλων των Ορθοδόξων. Σφυρηλατεί άρρηκτους δεσμούς αμοιβαίας αγάπης και καλλιεργεί τη συνείδηση ότι, παρά την ποικιλία των τοπικών ιδιοτυπιών και προβλημάτων μας, παρά τις μεγάλες αποστάσεις και τη διαφορετικότητα των γλωσσών μας, πρέπει να έχουμε πάντα «μιαν φρόνησιν», «ένα νουν», «μίαν πίστιν» και να διατηρούμε γενικά «την ενότητα του πνεύματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης».
          Για μας τους Ορθοδόξους της Κύπρου, που ζούμε μια παρατεταμένη θλίψη από τη συνεχιζόμενη τραγωδία της πατρίδας μας, τον κατατρεγμό των πιστών μας και τη βεβήλωση των ναών μας, η παρουσία σας ανάμεσά μας, μάς ανακουφίζει. Μας δηλώνει πως έχουμε στον αγώνα μας ένα συνεργάτη και αντιλήπτορα. Μεσίτη με τις προσευχές του στο Θεό και πρεσβευτή στη χώρα του για τα δίκαιά μας.
          Θα έχετε αντιληφθεί, Σεβασμιώτατε, από την περασμένη Παρασκευή που βρίσκεστε στην Κύπρο, αλλά και από προηγούμενη επίσκεψή σας, τις ταλαιπωρίες των πιστών μας. Προσφυγοποίηση, νεκροί, αγνοούμενοι, βάρβαρος εποικισμός των κατεχομένων κι ένα ανελέητο εθνικό ξεκαθάρισμα, που επιβάλλει η κατοχική δύναμη, η Τουρκία, συνιστούν το δράμα του λαού μας που είναι και δράμα της Εκκλησίας μας.
          Μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης αλλά και όλης της ανθρωπότητας, καταστρέφονται, στον 21ο αιώνα, μπροστά στα μάτια και υπό σιωπή των δήθεν πολιτισμένων λαών της γης.
          Ζητούμε γι’ αυτό τη βοήθεια σας. Θυμηθείτε τον Απ. Παύλο που μας λέει πως όταν πάσχει ένα μέλος, συμπάσχουν όλα τα μέλη. Ανακουφίζοντας, με τις προσπάθειές σας τους αδελφούς σας στην Κύπρο, συμβάλλετε στην ευεξία όλου του σώματος της Εκκλησίας.
          Σας καλωσορίζουμε και πάλιν, Σεβασμιώτατε, στην πόλη και επαρχία μας. Ευλογείστε τον λαό μας και προσευχηθείτε για σύντμηση των δεινών της πατρίδας μας.