English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

Πρακτικές Αντιμετώπισης Μαθησιακών Δυσκολιών
Κήρυξη των εργασιών Εκπαιδευτικής Ημερίδας
Πάφος 12.6.2010
 
Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετήσω την Εκπαιδευτική Ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Τεχνική Σχολή Πάφου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Πρακτικές Αντιμετώπισης Μαθησιακών Δυσκολιών». Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς τους διοργανωτές της ημερίδας γιατί την έθεσαν υπό την αιγίδα μου. Πιστεύω πως με την ενέργειά τους αυτή θέλουν να διακηρύξουν έμπρακτα ότι το πρόβλημα των μαθησιακών δυσκολιών δεν πρέπει να απασχολεί ή να αντιμετωπίζεται μόνο από το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς αλλ’ ότι πρέπει να απασχολήσει ολόκληρη την κοινωνία και τους οργανωμένους φορείς της.
          Το πρόβλημα αυτό αναδείχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με την καθολική υποχρεωτική εκπαίδευση. Σε άλλες εποχές οι μαθητές με τις σοβαρές και ειδικές δυσκολίες για απόκτηση των σχολικών γνώσεων είτε δεν παρουσιάζονταν καθόλου στα σχολεία, είτε αποχωρούσαν με τις πρώτες δυσκολίες που εμφανίζονταν. Να μην ξεχνούμε πως η φτώχεια και η ανέχεια κρατούσαν μακρυά από την εκπαίδευση και πολλούς καλούς, χωρίς προβλήματα μαθητές. Η ύπαρξη εξετάσεων, ύστερα, για εισδοχή στα Γυμνάσια από τα Δημοτικά, εξαφάνιζε το πρόβλημα από τη Μέση Εκπαίδευση. Το πρόβλημα υπήρχε με άλλη μορφή στην κοινωνία των ενηλίκων. Διαταραχές λόγου, δυσκολίες αρίθμησης, συλλαβισμού κ.λ.π. αποδίδονταν γενικώς στην έλλειψη μόρφωσης, στην αγραμματοσύνη.
          Σήμερα, όμως, το πρόβλημα είναι υπαρκτό κι είναι ανάγκη να αντιμετωπισθεί στον χώρο εμφάνισής του, στο σχολείο δηλαδή. Από την εμπειρία μου στα σχολεία, στα οποία δίδαξα για δεκαοκτώ χρόνια, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί και διαφόρων ειδών παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του προβλήματος. Ανάμεσα σ’ αυτούς πρέπει να είναι γενετικοί και νευροβιολογικοί, αφού το ίδιο ή παρόμοιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλα μέλη των οικογενειών των παιδιών με μαθησιακές ανάγκες. Μα και γνωσιακοί παράγοντες δημιουργούν το πρόβλημα, καθώς και περιβαλλοντικοί και συναισθηματικοί. Πόσες φορές πίσω από τις μαθησιακές δυσκολίες δεν εντοπίσαμε μιαν οικογενειακή τραγωδία, μιαν κατάσταση αφόρητου άγχους που οδηγεί και σε μιαν χρόνια κατάθλιψη; Είναι ακόμα και η νοητική στέρηση που μπορεί να δημιουργεί τέτοια προβλήματα καθώς και ο επηρεασμός κάποιων κέντρων του εγκεφάλου από ιατρικές τεχνικές, όπως η ακτινοβολία, που στοχεύουν στην καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών.
          Οι τρόποι εκδήλωσης του προβλήματος είναι πολλοί και είμαι σίγουρος ότι θα επισημανθούν από τους διάφορους ομιλητές. Είμαι σίγουρος ότι θα προταθούν και διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης. Και πιστεύω ότι στον αγώνα αυτό θα πρέπει να εμπλακούμε όλοι: Σχολείο, Οικογένεια, Εκκλησία, Κοινωνία. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε όλοι κατάλληλη πληροφόρηση, ειδική εκπαίδευση. Να κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να απορρίπτουμε ένα μαθητή, ή ένα ενήλικα, γιατί δεν μπορεί να σκεφτεί όπως σκεφτόμαστε εμείς, ούτε γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας.
          Όταν πριν από χρόνια πολλά, όντας εκπαιδευτικός, είχα πάει για μετεκπαίδευση στο Λονδίνο, εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που είχαν εισαγάγει τότε στο εκπαιδευτικό τους σύστημα οι Άγγλοι, για αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών (Πληροφορήθηκα, παρεμπιπτόντως, ότι σκέφτονται οι ιθύνοντες να το προωθήσουν τώρα, ύστερα από τρεις δεκαετίες, και στην Κύπρο). Εμείς είχαμε, όπως και σήμερα, αριθμητική αποτύπωση της ικανότητας των μαθητών. Με βαθμούς, μάλιστα, που δηλώνουν ξεκάθαρα και την αποτυχία κάποιων μαθητών, αφού διακρίνουμε βαθμούς πάνω και κάτω από τη βάση. Εκεί αντικρυζόταν θετικά ο μαθητής. Γραφόταν στο δελτίο προόδου του, τι μπορούσε να κάμει, τι είχε μάθει. Αν κάποιος βρισκόταν στο τέλος της Δημοτικής Εκπαίδευσης και στα Μαθηματικά τού έγραφαν: Μπορεί άνετα να μετρήσει μέχρι το 10, μπορούσε ο οποιοσδήποτε να αξιολογήσει τι ήξερε και τι δεν ήξερε. Δεν ήταν ανάγκη να επισημανθεί με μικρό μονοψήφιο αριθμό η αστοχία του.
          Διαισθάνομαι ότι παρόμοιοι αλλά και άλλοι πολλοί τρόποι θα προταθούν για επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος. Συγχαίρω και πάλιν τους διοργανωτές της ημερίδας, ευχαριστώ τους ομιλητές που θα αναπτύξουν τα επί μέρους θέματα και αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πορίσματα για να μπορέσω κι εγώ όπως και όλοι μας να τα εφαρμόσουμε στη ζωή μας.
          Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.