English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

 

Το Οινοποιείο της Μονής

 

 

 Στο υπόγειο της Μονής σώζεται μέχρι σήμερα το παλιό Οινοποιείο της Μονής με το πατητήρι, τα πιθάρια ,το πιο παλιό του 1725, την αλεστική μηχανή, τη χειροκίνητη πρέσσα και τη ζυγαριά που ζύγιζε οκάδες. Η αλεστική μηχανή, η πρέσσα και η ζυγαριά αγοράστηκαν το 1928 για την κατασκευή κρασιού που καταναλώθηκε όλο στα εγκαίνια του ξενοδοχείου «ΒΕΡΕΓΓΑΡΙΑ», στον Πρόδρομο. Ο Οινολόγος που παρασκεύασε το κρασί ήταν ο Σάββας Μιχαηλίδης, οινολόγος της Κυβέρνησης, η έδρα του οποίου ήταν στο Στρουμπί. Όπως ο ίδιος μου διηγήθηκε, ο τότε Ηγούμενος Κύριλλος Α΄ γνωστός σαν Μακρυκύριλλος  έστειλε στο Στρουμπί την προσωπική του μούλα για την μεταφορά του στη Μονή.  Ο ιδιοκτήτης  του ξενοδοχείου ΒΕΡΕΓΓΑΡΙΑ που ήταν γνωστός με το επίθετο Κόκκαλος, σύμφωνα με γραπτό κείμενο, ήταν καί σύμβουλος του Ηγουμένου για θέματα κρασιών.

Την περίοδο αυτή η Μονή παρείγε κρασιά τα οποία επωλούντο στη ντόπια αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχείου της Μονής, στη Λευκωσία τα κρασιά τα προωθούσε ο δικηγόρος  Στέλιος Κλυτίδης και στην Πάφο ο έμπορος Νικόλας Πηλαβάκης. Σύμφωνα και πάλι με τα αρχεία της Μονής οι Λευκωσιάτες προτιμούσαν το λευκό κρασί. Εδώ αξίζει να  αναφέρω χάρην και της ιστορίας  ότι ένα μεγάλο μέρος του κρασιού προσφερόταν και στους λιγοστούς τότε επισκέπτες της Μονής. Σύμφωνα με έθιμο της Μονής όλοι όσοι διανυκτέρευαν καί τότε ερχόντουσαν με τα ζώα, εκτός από τον ύπνο ,τους προσφερόταν ένα ψωμάκι για  κάθε άτομο, μια μπουκάλα κρασί για κάθε τέσσερα άτομα και ανάλογες ελιές .

Το 1984, ο Ηγούμενος Διονύσιος, συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, επαναλειτούργησε και πάλι το παλιό Οινοποιείο. Για το σκοπό αυτό αγοράστηκαν νέα ντεπόζιτα, μηχανοκίνητη πρέσσα, ηλεκτρικές αλεστικές μηχανές, χειροκίνητη μηχανή για φελλούς, καψουλομηχανή και άλλα. Παράλληλα εβελτιώθησαν και οι χώροι για την αποθήκευση των κρασιών, οι λεγόμενες κάβες. Προηγουμένως και  συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 1979 είχαν επισκεφθεί τη Μονή και τους χώρους του παλιού Οινοποιείου οι Γάλλοι Οινολόγοι Charles Arnut (20.11.1979) και Pierre Henri Raltons  (29.11. 1979), οι οποίοι παρότρυναν τον Ηγούμενο να επαναλειτουργήσει το Οινοποιείο γιατί οι χώροι που είδαν ήταν ιδανικοί για παλαίωση κρασιών.

Το 1988 το Οινοποιείο της Μονής γνωστό σαν «MONTE ROYIA WINES » έλαβε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό κρασιών στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας . Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν συνολικά 35 χώρες με ισάριθμους γευστολόγους. Στο διαγωνισμό αυτό το κρασί Άγιος Ανδρόνικος (Λευκό ξηρό )  πήρε χρυσό μετάλλιο η Αγία Μαράνα (ροζέ) αργυρό μετάλλιο και ο Άγιος Ηλίας (κόκκινο ξηρό) και Μοναστήρι (κόκκινο ξηρό)  τιμητικά διπλώματα.

Με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση   η Μονή αναγκάστηκε να μετακινήσει το Οινοποιείο πεντακόσια μέτρα πιο κάτω από το κτήριο της Μονής σε ένα πευκόφυτο μέρος και στο μέσο των αμπελώνων της. Ο λόγος της μετακίνησης ήταν ότι με τους όρους που έθετε η Ευρωπαϊκή Ένωση  θα αλλοιωνόταν ο χαρακτήρας της Μονής. Με την ευκαιρία αυτή η MONTE ROYIA WINES μετονομάστηκε σε CHRYSORROGIATISSA WINES.