English  Αρχική Σελίδα   Μητρόπολη   Μητροπολίτης   Eπισκοπή Αρσινόης  Επικοινωνία

       
  Δελτίο Κηρυγμάτων    

  
   Τυπικαί Διατάξεις
 
  
      Εορτολόγιον
 

  
Καταστατικό Εκκ. Κύπρου

 

  
Περιοδικό Απ. Βαρνάβας
 

 

 

 

 

Χαιρετισμός
του Μητροπολίτου Πάφου
 
Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ανανεωμένη προσπάθεια παρουσίασης διά των ιστοσελίδων του διαδικτύου της ζωής και δράσης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου.
 
Θεωρώ την προσπάθεια αυτή ως εφαρμογή της προτροπής του Αποστόλου: «Την διακονίαν σου πληροφόρησον». Οι επισκέπτες της ιστοσελίδος θα μπορούν να πληροφορούνται για την καθόλου δράση της τοπικής μας Εκκλησίας, να παίρνουν επί μέρους πληροφορίες για τις 120 και πλέον κοινότητες και ενορίες της Μητροπόλεως Πάφου, τις Ιερές Μονές της, τους τοπικούς αγίους της, καθώς και τα ήθη και τις παραδόσεις του λαού μας.
 
Η Πάφος, για πολλά χρόνια, λόγω του κακού οδικού δικτύου και της μη ύπαρξης των σημερινών μέσων επικοινωνίας, παρέμεινε αποκομμένη από την υπόλοιπη Κύπρο. Το ίδιο και οι διάφορες κοινότητες παρέμειναν απομονωμένες στα γεωγραφικά όριά τους. Το γεγονός αυτό συνέτεινε τόσο στην διατήρηση αλλά και στην ανάπτυξη τοπικών εθίμων και παραδόσεων, όσο και στη διατήρηση ανόθευτου του θρησκευτικού και εθνικού ήθους ανάμεσα στον Παφιακό λαό. Απόδειξη τούτου είναι και ο πολύ μεγαλύτερος αριθμός εκκλησιών και εξωκκλησίων σε σχέση τόσο με τον πληθυσμό, όσο και την έκταση της περιοχής, που συναντάται στην Πάφο, παρά σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Κύπρου. Στην περιοχή του Ακάμα βρίσκεις σε κάθε βήμα σου χαλάσματα παλαιών εκκλησιών. Μόνον εκεί η παράδοση αναφέρει την ύπαρξη 100 εκκλησιών.
 
Εξάλλου, το απομονωμένο και απρόσιτο της περιοχής ευνόησε και την ανάπτυξη του αναχωρητισμού. Έτσι, μοναχοί που επιθυμούσαν την άκραν ησυχίαν, κατέφευγαν στα όρια της Πάφου. Η περιοχή μας σεμνύνεται σήμερα και για πολλούς τέτοιους οσίους, οι οποίοι «ταις των δακρύων αυτών ροαίς και τοις εκ βάθους στεναγμοίς» εκαλλιέργησαν πνευματικά το έδαφος της Πάφου και έκαναν την γη της να «εξανθήσει και υλοχαρήσει», κατά την προφητεία. Τέτοιοι όσιοι είναι ο Άγιος Ιλαρίων στην Επισκοπή της Πάφου, ο Άγιος Θεοσέβιος στη Μελάντρα, ο Άγιος Κόνων στον Ακάμα, ο Άγιος Νεόφυτος, κοντά στην πόλη της Πάφου και πολλοί άλλοι.
 
Στην Πάφο τιμώνται ιδιαίτερα και άγιοι εν πολλοίς άγνωστοι στις άλλες επαρχίες της Κύπρου. Παραδείγματα τέτοιων αγίων είναι ο Άγιος Καλανδίων στις Αρόδες, η Οσία Βρυαίννη κοντά στα Μαντριά, ο Άγιος Αρίστων στην Αρσινόη, ο Άγιος Μαυρίκιος στο Πισσούρι, οι Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία στον Στατό, ο Άγιος Τυχικός στα Μέσανα κλπ.
 
Η Πάφος ευτύχησε «εν υστέροις καιροίς», και συγκεκριμένα από το 1767 μέχρι το 1790, να έχει και ένα Άγιο Επίσκοπο, τον Άγιο Πανάρετο. Έτσι στη χορεία των Αγίων Παφίων Ιεραρχών των προηγουμένων αιώνων (αναφέρονται ενδεικτικά οι Επαφράς, Φιλάγριος, Μακάριος, Ιωάννης επίσκοποι Πάφου, Αρκάδιος, Αρίστων, Νίκων, Προέχιος επίσκοποι Αρσινόης) συναριθμήθηκε και ο Άγιος Πανάρετος, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η αγιότητα είναι κατορθωτή σε οποιαδήποτε εποχή.
 
Το απρόσιτο της περιοχής της Πάφου, ευνόησε και τη δημιουργία πολλών κρησφυγέτων στην περιοχή κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού μας αγώνα καθώς και τη διενέργεια πολλών επιθέσεων των Κυπρίων αγωνιστών εναντίον του κατακτητή. Στο πάνθεον των ηρώων της Κυπριακής εποποιΐας του 1955 – 59 συναντώνται και ονόματα Παφίων ηρώων παγκοίνως γνωστά, όπως του Παλληκαρίδη, του Μούσκου, του Καλαϊτζή, του Κκέλη κ.ά. Όλοι αυτοί φάνηκαν αντάξιοι απόγονοι του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πάφου Χρυσάνθου, που καρατομήθηκε στις 9 Ιουλίου 1821 από τους Τούρκους, μαζί με άλλους κληρικούς και λαϊκούς προκρίτους της Πάφου.
 
Η ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου ασχολείται με όλα τα πιο πάνω. Καθώς όμως η Εκκλησία του Χριστού είναι ζωντανός οργανισμός που επιδιώκει την σωτηρία των ανθρώπων σε κάθε εποχή καθώς και τον εθνικό φρονηματισμό του ποιμνίου της, η ιστοσελίδα μας ασχολείται και με τις τρέχουσες δραστηριότητες της Μητροπόλεως. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας θα βρει ομιλίες σε σύγχρονα προβλήματα καθώς και απαντήσεις σε εξειδικευμένα ερωτήματα που ανεφύησαν με την πρόοδο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.
 
Χαιρετίζω και πάλιν με ικανοποίηση τη νέα προσπάθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου και εύχομαι στους συνεργάτες αλλά και στους επισκέπτες της ιστοσελίδας κάθε ευλογία από τον Θεό.
 

 

 

Πρόγραμμα Μητροπολίτη